Svensk model revser branchen: De siger, jeg er for stor!

Agnes Victoria Hedengård har arbejdet som model i fem år, men er træt af branchen, som mener, hun er for stor - til trods for, at hendes BMI-tal viser, at hun er undervægtig

Se den tankevækkende video her

19-årige Agnes Victoria Hedengård fra Sverige er godt og grundigt træt af modebranchen, som hun har været en del af i fem år, bl.a. gennem en deltagelse i tv-programmet 'Top Model'.

Derfor lagde hun søndag en video af sig selv kun iført undertøj op på sin Facebook-profil. I videoen filmer hun sig selv i et spejl og fortæller, at modebranchen har nok så mange kritikpunkter af hendes krop.

- De synes min numse er for stor, og at mine hofter er for brede. Jeg har været i kontakt med flere store firmaer og kunder, som vil arbejde sammen med mig. Men så snart de får oplyst mine mål, er det en helt anden historie. Så siger de - Nej, hun er for stor, hun må komme i bedre form, siger Agnes Victoria Hedengård bl.a. i videoen, der er blevet delt over 3.300 gange på Facebook.

Uffe Buchard har kun ros tilovers for modellen Lululeika. Men han mener, at nogle voksne ikke skulle have ladet den 16-årige stå model i en periode, hvor hun havde det svært. (Foto: Martin Høien/All Over Press) Danske kendte - 20. feb. 2015 - kl. 10:00 Uffe Buchard: Jeg er flov over modebranchen

Mandag lagde hun en lignende video op, hvor hun på engelsk fortæller om sine oplevelser, så endnu flere verden over kan høre hendes budskab. En af de ting Agnes Victoria Hedengård synes, er paradoksalt, er holdningen til hendes BMI-tal:

- Mine BMI-tal er 17,5, og jeg burde ha' 19. Mit formål med denne video er derfor at vise, at en stor del af modebranchen synes, at det her (hendes krop, red.) er for stort, og at man ikke bør se sådan ud. Det er absurd, og jeg hader det, siger hun.

Se også: Internettet raser: Er hun 'plus size' model?

Danske Ida Burchardi er selv model og formand for foreningen Danske Modeller, der arbejder for at forbedre modellernes vilkår og arbejdsforhold. Foreningen sidder desuden med i modebranchens styregruppe for Det Etiske Charter, der bl.a. arbejder for at skabe information om spiseforstyrrelser og om de idealer, bl.a. modebranchen er med til at skabe.

Hun kan godt forstå, at Agnes Victoria Hedengård mener, at modebranchen kan være absurd.

Men Ida Burchardi mener også, at det ikke blot er modebranchen, der skal sige fra - men i høj grad også forbrugerne:

- Vi må som forbrugere også snart forstå, at det er vores kamp. At hvis vi vil give vores børn nogle ordentlige skønhedsidealer, så er det også vores ansvar at sige fra overfor den del af modebranchen, som mener, at pigen (Agnes Victoria Hedengård, red.) er for stor til branchens standarder, skriver hun i en mail til Ekstra Bladet.

Se også: Nye mode-regler skal stoppe snak om ultratynde modeller

Ida Burchardi lægger desuden vægt på, at der er forskellige standarder for kravene til danske modeller og modeller i udlandet:

- Det er et problem, at mange sunde modeller herhjemme ikke kan konkurrere med internationale modeller, fordi der er nogle helt andre krav i udlandet. Så jo flere modeller, forældre, forlæggere, branchefolk, designere og ikke mindst forbrugere, som står sammen og siger fra, jo længere når vi i den fælles kamp for sunde skønhedsidealer.

Danske kendte - 19. feb. 2015 - kl. 11:45 Derfor er Cover model så tynd

27 kommentarer
Vis kommentarer