Svenske betjente lokkes i baghold: - Vi har mistet kontrollen

Svenske betjente advarer om, at politiet mister grebet om områderne, hvor baghold er udbredt

I 2013 var forstaden Rinkeby ramt af optøjer. I flere nætter i streg, kæmpede politiet mod bander i gaderne. Her ses en række afbrændte biler fra kampene (Arkivfoto: AP)
I 2013 var forstaden Rinkeby ramt af optøjer. I flere nætter i streg, kæmpede politiet mod bander i gaderne. Her ses en række afbrændte biler fra kampene (Arkivfoto: AP)

I mere end 50 områder rundt omkring i Sverige kan de svenske myndigheder ikke bevæge sig uhindret rundt.

Her er de svenske betjente nødsaget til at møde talstærkt op iført skudsikre veste, for at udføre opgaver.

- Der er lovløshed i dele af Stockholm-regionen nu, advarer politiinspektør ved Stockholm Politi, Lars Alvarsjø, overfor norske NRK.

Nordmændene har været med de svenske betjente på patrulje i Stockholm-forstaden Rinkeby, der ifølge det svenske Rigspoliti er et af de områder, hvor politiet bliver nødt til at tage særlige sikkerhedsforanstaltninger for at udføre deres arbejde.

- De havde mishandlet dig
Skyggesiden af det svenske samfund er til at få øje på. I en parkeringskælder under Rinkeby bliver tv-holdet ledsaget af et stort politiopbud passet op af unge kriminelle fra Rinkeby. Politiet har fået et tip om, at der sker omfattende salg af narkotika i kælderen.

To salatfade samt to patruljevogne deltager i aktionen.

- Det er vores sted, skrid herfra, råber de unge, der primært er af anden etnisk herkomst end svensk.

De er ikke interesserede i at blive filmet af det norske tv-hold. Straks ifører de sig masker og dækker deres ansigter til, mens de forsøger at få fat i den norske kameramand. Politiet holder dem på afstand.

- Havde vi ikke været her, ville det have set skidt ud for dig. Virkeligt. Så var de gået løs på dig. De havde mishandlet dig, siger en svensk betjent, til den norske fotograf.

Stemningen er anspændt, da de i parkeringskælderen konfiskerer store mængder narko.

Da politiet trækker sig fra narkoaktionen, knuses en rude i en af patruljevognene af en sten.

Lokkes i baghold
Ifølge svensk politi er 55 områder i Sverige registreret som særligt udsatte. Her regerer kriminelle bander, der forhindrer, at politiet kan løse opgaver uden forstærkning. I parallelsamfundene hersker selvjustits og politihad.

Internt i svensk politi er man opmærksomme på problemet:

- Situationen er alvorlig. Der er nogen områder, hvor vi ser ud til at have mistet kontrollen. Politiet kan aldrig acceptere, at nogen grupper overtager kontrollen i områderne, men det er faktisk sket i nogen af områderne omkring Stockholm, siger politiinspektør ved Stockholmpoliti Lars Alvarsjø.

Hadet mod svensk politi kommer til udtryk på flere måder.

- Der er meget 'police fishing'. Nogen ringer ind og indgiver en falsk anmeldelse for at få politiet ud til et område. Så ligger de i baghold og angriber politiet med sten. De er misfornøjede med samfundet, som vi repræsenterer, forklarer Biljana Flyberg til NRK.

Hun er leder nærpolitiets indsats i de udsatte områder Rinkeby, Tensta og Husby udenfor Stockholm.

Går til imamen - ikke politiet
Herhjemme har Rigspolitiet ikke på samme måde som svenskerne udpeget områder, hvor politiet har svært ved at operere.

Alligevel mener formanden for det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, at parallelsamfund også er et udpræget problem i Danmark.

- Vi behøver ikke have en professor til at skrive en p.hd. om det her for at finde ud af, at der også er et problem i Danmark, siger k-formanden til Ekstra Bladet ovenpå den norske reportage.

- Vi bliver nødt til at tage et opgør med ghettoerne, hvor bander og dybt kriminelle styrer. Der er en social kontrol af en anden verden. Man holder øje med naboen. Man går til imamen i stedet for politiet og det danske retsvæsen. Det kan vi ikke acceptere, tordner Pape.

Han mener, at vi i Danmark bliver nødt til at have en diskussion om fremtiden for de danske ghettoer.

- Vi bliver nødt til at diskutere, hvor mange med anden etnisk herkomst end dansk, der kan bo i et område. Ghettoerne indeholder alt, så du aldrig behøver forlade dem. Det gavner ikke integrationen. Vi bliver nødt til at have dem ud blandt danskerne for at integrere dem, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen