Svenske myndigheder gransker Nordea efter skattelysag

Myndighederne i Sverige er gået ind i skattelysagen og har indkaldt Nordea til møde, skriver svenske medier

Afsløringerne omkring penge sendt i skattely i Sverige har nu fået de svenske myndigheder til at indkalde Nordea til møde. Det skriver flere medier, deriblandt SvD.

Søndag kom det frem, at Nordea er blandt de banker i verden, der har været aktive i forhold til at skabe selskaber i Panama med hjælp fra et lokalt advokatfirma. Pengene mistænkes for at være blevet sendt i skattely.

- Vi ser selvfølgelig med stor alvor på de oplysninger, der er kommet frem, siger chefen for Finansinspektionen, Sveriges pendant til Finanstilsynet, Christer Furustedt, ifølge SvD.

Allerede nu har Finansinspektionen tager kontrakt til myndighederne i Luxemborg, hvorfra Nordeas filial har sendt penge til Panama, samt Nordea, for at få mere information. Tirsdag er Nordea indkaldt til møde.

De tyske journalister har med hjælp fra en hemmelig kilde fået adgang til millioner af meget følsomme skatte- og firmadata fra Mossack Fonseca i Panama. (Grafik: Süddeutche Zeitung) Teknologi Kæmpe skattelæk fra Panama: Sådan er de hemmelige papirer kommet frem

Nordea blev allerede i 2015 straffet for ikke have nok kontrol med sine transaktioner. De to sager hænger dog ikke samme.

- Vi kendte ikke til dette her før i går (søndag red.). Derfor tog vi med det samme fat i Luxemborg og Nordea, siger Christer Furustedt.

Også de svenske skattemyndigheder er blevet involveret i sagen.

- Vi kommer til at bede om indsigt i oplysningerne så hurtigt som muligt for at få klarhed. Så må vi se, hvor mange personer det kan blive aktuelt at undersøge, siger chef hos svenske Skatteverket Anders Bäck ifølge den svenske avis.

Advokaten og den tidligere ejer af Illum optræder angiveligt i de lækkede papirer fra Mossack Fonseca. (Foto: Nicolai Perjesi/Polfoto) Samfund Medie: Dansk erhvervskæmpe med i kæmpe skattelæk

Søndag aften kunne Politiken og DR sammen med et stort antal samarbejdende internationale medier afsløre 11,5 millioner dokumenter, der påviser, at banker verden over - herunder Nordea - har hjulpet kunder med at oprette stråmandsselskaber, så de kan undgå skat.

Samtidig dokumenteres det også, at firmaer, privatpersoner, sportsstjerner og andre har gjort penge usynlige for stater og skattemyndigheder.

Også den norske bank DnB er blevet indkaldt til møde med myndighederne oven på afsløringerne.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

14 kommentarer
Vis kommentarer