Svenske og norske myndigheder gransker Nordea

Myndighederne i Sverige og Norge er gået ind i skattelysagen og vil se Nordea efter i sømmene, skriver medier.

(Foto: Lasse Kofod)
(Foto: Lasse Kofod)

Afsløringerne omkring penge sendt i skattely i Sverige har nu fået de svenske myndigheder til at indkalde Nordea til møde. Det samme er sket i Norge. Det skriver flere medier, deriblandt Svenske Dagbladet.

Søndag kom det frem, at Nordea er blandt de banker i verden, der har været aktive i forhold til at skabe selskaber i Panama med hjælp fra et lokalt advokatfirma. Der er mistanke om, at pengene er sendt i skattely.

- Vi ser selvfølgelig med stor alvor på de oplysninger, der er kommet frem, siger chefen for Finansinspektionen, Sveriges pendant til Finanstilsynet, Christer Furustedt, ifølge avisen Svenska Dagbladets netavis.

Allerede nu har Finansinspektionen taget kontrakt til myndighederne i Luxembourg, hvorfra Nordeas filial har sendt penge til Panama, samt Nordea, for at få mere information. Tirsdag er Nordea indkaldt til møde.

Nordea blev allerede i 2015 straffet for ikke have nok kontrol med sine transaktioner. De to sager hænger dog ikke sammen.

- Vi kendte ikke til dette her før i går (søndag, red.). Derfor tog vi med det samme fat i Luxembourg og Nordea, siger Christer Furustedt.

De svenske skattemyndigheder er også blevet involveret i sagen.

Også i Norge har Nordea fået myndighederne på nakken efter sagen om skattely begyndte at rulle.

- Finanstilsynet vil bede om en redegørelse fra de berørte bankers ledelser omkring de forhold, som er kommet frem. Inden for rammerne af det europæiske tilsynsarbejde vil Finanstilsynet også tage sagen op over for finanstilsynet i Luxembourg, siger direktøren for det norske finanstilsyn, Morten Baltzersen, ifølge Ritzau Finans.

Henvendelserne vil blive sendt til ledelserne i Nordea Bank Norge og DNB.

Søndag aften kunne Politiken og DR sammen med et stort antal samarbejdende internationale medier afsløre 11,5 millioner dokumenter, der påviser, at banker verden over - herunder Nordea - har hjulpet kunder med at oprette stråmandsselskaber, så de kan undgå skat.

Samtidig dokumenteres det, at firmaer, privatpersoner, sportsstjerner og andre har gjort penge usynlige for stater og skattemyndigheder.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

4 kommentarer
Vis kommentarer