Sverige får nu døgnbemandet selvmordslinje

160 frivillige skal tale med svenskere, der har psykiske problemer eller overvejer at tage livet af sig selv.

Svenskere, der har tanker om at tage sit eget liv, kan fra onsdag få hjælp og støtte døgnet rundt alle ugens dage.

Her åbner Självmordslinjen, der er Sveriges første telefonlinje med fokus på at hjælpe selvmordstruede og personer med psykiske problemer.

Det skriver Dagens Nyheter.

Linjen er en videreudvikling af Självmordsupplysningen, hvor man har kunnet chatte med frivillige om sine problemer i livet.

- Det handler om medmenneskelig støtte; at kunne tale med nogen, som vil lytte i selv meget tunge tilfælde. Det er ikke en form for terapi. Den er bemandet af frivillige, som har fået en uddannelse i at tale med folk om selvmord, siger Carl von Essen til Dagens Nyheter.

Han er generalsekretær i foreningen Mind, der står bag den nye telefonlinje.

Foreningen har 160 frivillige, der skiftes til at bemande chatten og telefonen.

- Vi har planer om at kunne håndtere 20.000 samtaler om året, men antallet er svært at forudsige, siger han.

I 2013 begik cirka 1600 svenskere selvmord. Blandt dem var flere end to tredjedele mænd. Men generelt er antallet af selvmord faldet i Sverige siden 1990'erne.

Debatten om hjælp til selvmordstruede er også aktuel herhjemme.

Regeringen lægger i sit finanslovsforslag op til at fjerne bevillingen på 1,3 millioner kroner årligt fra 2016-2018 til Livslinien, der blandt andet hjælper selvmordstruede døgnet rundt.

Konsekvensen vil være, at telefonerne må lukke om natten. Meget tyder dog på, at regeringen får svært ved at samle flertal for sit forslag og må finde de knap fire millioner kroner et andet sted.

8 kommentarer
Vis kommentarer