Sverige lukker to reaktorer i Ringhals i 2020

Atomkraft dækker op mod 45 procent af Sveriges elbehov. En kommission arbejder på plan for fremtidens energi

Ledelsen på det svenske atomkraftværk Ringhals har besluttet, at to reaktorer skal lukkes senest i 2020, hedder det i en meddelelse fra værket fredag, skriver TT.

Atomkraftværket Ringhals, som ligger 60 kilometer syd for Göteborg, har i alt fire reaktorer.

Den svenske energiminister, Ibrahim Baylan, som er socialdemokrat, siger, at der ikke er noget problem for elforsyningen i landet, hvis de to reaktorer lukkes ned.

- Dette er et signal om, at dette er alvor, siger han.

Ledelsen i Ringhals har besluttet, at alle nye investeringer i reaktorerne stoppes fra 2017.

Skatter, lave elpriser og dyr vedligehold fik tidligere i år elselskaberne til at beslutte at afvikle reaktor to på det svenske atomkraftværk Oskarshamn tidligere end planlagt.

Baylan fastslår, at det er ejerne som afgør, hvor længe de vil holde driften af reaktorerne i gang, men han siger, at der er uafklarede spørgsmål på lang sigt.

- Atomkraft dækker i dag op mod 45 procent af elbehovet, og der findes i dag ingen troværdig løsning på, hvordan den skal erstattes på lang sigt.

Den svenske regering har nedsat en energikommission, som skal udvikle en plan for energiforsyningen efter 2025.

- Der er nu tid til at få udviklet en god og effektiv plan. Vi må finde en løsning i fællesskab med de øvrige partier, siger han.

Ringhals, der har fire reaktorer, blev opført i 1969 og sat i kommerciel drift i 1976. Det er Sveriges største atomkraftværk, og det står for en femtedel af den elektricitet, som bruges i Sverige.

Vattenfall, der driver syv atomreaktorer i Sverige, meddelte allerede i april, at de to ældste reaktorer i Ringhals ville blive lukket tidligere end planlagt. Det hed sig tidligere, at det ville ske omkring 2025.

0 kommentarer
Vis kommentarer