Sverige: Politianmeldt for Pippi Langstrømpe

Bibliotek undskylder og siger, de vil sørge for, at børn er bedre beskyttet mod ældre udgaver af Pippi Langstrømpe-fortællinger

De folkekære historier om Pippi Langstrømpe indeholder dele, der kan anses for at være 'Hetz mot Folkgrupp'.
Foto: JAN COLLSIÖÖ
De folkekære historier om Pippi Langstrømpe indeholder dele, der kan anses for at være 'Hetz mot Folkgrupp'. Foto: JAN COLLSIÖÖ

En børnehaves besøg i lokalt bibliotek i Borås, hvor der blev lyttet til en cd med Pippi Langstrømpe-historier er nu endt med en politianmeldelse.

Det skriver avisen GT Posten

Det er langt fra første gang, at Astrid Lindgreens folkekære fortælling om Pippi Langstrømpe bringer sindene i kog på den anden side af Øresund. Balladen handler især om, at den rødhårede piges far er 'negerkonge', hvilket er vand på den svenske krænkelsesindustris mølle.

Den krænkende episode udspandt sig i semptember, skriver GT Posten, hvor børnehavebørn var på besøg på biblioteket og der hørte en lydbog med Pippi-historier. Ordet 'Negerkonge' indgik i fortællingen, og en tilfældig forbipasserende skyndte sig at anmelde forseelsen til politiet.

Se også: 'Negerkonge' tages ud af nye udgaver af Pippi

Anmeldelsen går på 'Hetz mot Folkgrupp'.

- Det er ikke i overenstemmelse med børnehavens værdigrundlag, siger lederen Marie Gerdin til den svenske avis.

Ifølge politiets rapport var der børn af forskellig etnisk oprindelse i gruppen, og børnehaven beskriver sig selv på sin hjemmeside som multikulturel.

- Det er naturligvis trist at det kan ske, siger hun og fortæller, at hun og børnehavens personale regnede med at bibliotekets materiale var kvalitetssikret.

- Det har nu fået os til at gennemgå vores rutiner for at sikre, at det ikke sker igen, bedyrer den brødebetyngede børnehave-leder.

Det indebærer, at man fremover vil lytte historier igennem før, de afspilles før børnene.

Børnehaven har også været i kontakt med biblioteket, der fortæller, at det ikke var en fejl, at de havde den pågældende udgave af Pippi-fortællingerne stående på hylden. På biblioteket mener man, at det også er vigtigt at bevare ældre udgaver af litteratur.

- Men det var da en frygtelig hændelse. Og vi sikre, at det ikke kan ske igen,' siger Åsa Hedberg Karlsson, bibliotekar ved Borås Bybibliotek til GT Posten.

Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen