Sverige ramt af historisk kraftigt jordskælv

Nordsverige blev natten til mandag ramt af det kraftigste jordskælv i landet nogensinde

Kiruna i Nordsverige blev ramt af et - for området - kæmpemæssigt jordskælv i nat. En jernmalm-mine betragtes på nuværende tidspunkt som årsag til skælvet. Arkivfoto: Shutterstock
Kiruna i Nordsverige blev ramt af et - for området - kæmpemæssigt jordskælv i nat. En jernmalm-mine betragtes på nuværende tidspunkt som årsag til skælvet. Arkivfoto: Shutterstock
Følg Samfund

Klokken tre natten til mandag blev Kiruna i Lapland i Nordsverige ramt af et jordskælv.

Dermed blev al minedrift indstillet i området, og den gigantiske jernmalm-mine, der regnes for verdens største, blev evakueret.

- Det mest kritiske lige nu (klokken cirka 8.00 mandag morgen, red.) er at få vandpumperne i minen til at køre. Vandstanden stiger hele tiden, og skulle de stige så meget, at det når kraftværket, har vi alvorlige problemer, lyder det fra Fredrik Björkenwall, der er pressemedarbejder hos mineselskabet LKAB.

Der er sket sammenfald flere steder i LKAB's kæmpe-mine, hvor 'kun' 13 minearbejdere var på job i minen, da jordskælvet indtraf. Ingen blev såret.

- De blev hurtigt evakueret. På det tidspunkt af døgnet er der meget lidt underjordisk aktivitet i minen, siger Fredrik Björkenwall ifølge Aftonbladet.

Seismolog fra Uppsala Universitet Björn Lund oplyser, at jordskælvet blev målt til 4,8 på richterskalaen.

Heldigvis var der ikke mange mennesker på arbejde i de underjordiske gange, da jordskælvet indtraf i nat. Arkivfoto: Shutterstock
Heldigvis var der ikke mange mennesker på arbejde i de underjordiske gange, da jordskælvet indtraf i nat. Arkivfoto: Shutterstock
 

180 gange større
Det er det største jordskælv, der nogensinde er registreret i Sverige.

- Det er meget større end jordskælvet i februar 2008 i Kiruna-minen i februar 2008. Dengang var der et dødsfald. Og det målte 3,2 på richterskalaen - så dette er 180 gange større, siger Björn Lund.

I Sverige differentieres jordskælv, som har med minedrift at gøre, fra dem, som ikke har med minedrift at gøre. I Sjöbo i Sydsverige fandt der ligeledes et kraftigt jordskælv sted i 2008, der ikke var forbundet med minedrift.

- Før det skal du tilbage til 1986, hvor vi havde et jordskælv i Västergötland. Så dette er helt usædvanligt stort, siger Björn Lund til Aftonbladet.

Relateret til minedriften
Jordskælvet er utvivlsomt relateret til arbejdet i minen, siger seismolog Björn Lund.

- Generelt er det sådan, at jo dybere ned i klippen du bevæger dig, des større er spændingen. Det er en observation, vi kender fra hele verden, siger han til Aftonbladet.

Flere mennesker i Kiruna har mærket til nattens kraftige skælv.

Virkelig bange
En af dem er Per Nilsson, der bor i det centrale Kiruna.

- Jeg greb fat i dørkarmen, fordi jeg mistede balancen. Jeg var virkelig bange. Hele huset gyngede frem og tilbage i måske 15 sekunder.

- Jeg tænkte i et stykke tid, at det kunne falde sammen, fordi det var en så enorm styrke i bevægelsen, siger Per Nilsson til Aftonbladet TV.

Politianmeldt
Per Nilsson er ked af LKAB's minedrift, der lige nu anses som være årsag til skælvet.

- Nu skal jeg først prøve at sove. Jeg har politianmeldt det, for det skal undersøges, om det vitterlig skyldes LKAB, eller der findes naturlige årsager, fortsætter Per Nilsson.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind