Nu har Sverige for første gang indført et system for medicinsk aldersbedømmelse i asylbehandlingen, skriver svenske Rättsmedicinalverket, som kan sammenlignes med Retsmedicinsk Institut i Danmark.
Rättsmedicinalverket oplyser på sit website, at nogle asylsøgerne skal gennemgå to undersøgelser: Røntgenundersøgelse af visdomstænderne og en MR-scanning af knæene.
Resultatet sendes herefter til Migrationsverket, svarende til Udlændingestyrelsen, som behandler asylansøgninger hinsidan.
Her venter mange tusinde såkaldt uledsagede flygtningebørn på at få behandlet deres asylansøgning.
Er de under 18 år har e ret til at søge familiesammenføring fra den dag, de får ophold i landet. Er de over 18 år, kan det være vanskeligere af opnå asyl og familiesammenføring.
Alders-testen fastsætter ikke nøjagtig, hvor gamle personerne er, men bedømmer udelukkende om de er over eller under 18 år.
I Sverige er det frivilligt at deltage i alders-testen, men indvilger de ikke, noteres det af Migrationsverket, som medtager det asylbehandlingen.
Elias Palm, retsmediciner og afdelingschef for Rättsmedicinalverket forklarer i en video på websitet, at formålet er at kunne skelne børn fra voksne.
- Ressourcer, som man afsætter til børn, skal også gå til børn, forklarer han.
Rättsmedicinalverket har foreløbigt sendt resultater af alderstest af 1482 asylansøgere – næsten alle mænd eller drenge - til Migrationsverket.
Af disse bedømmes 1215 til at være over 18 år. Det svarer til 82 procent.
I blot 253 tilfælde vurderer Rättsmedicinalverket, at personerne var under 18 år.
Herhjemme foretages aldersvurderinger af asylansøgere af retsmedicinere på Retsmedicinsk Institut i København.
Det gør man, når Udlændingestyrelsen er usikker på, om en flygtnings eller immigrants reelle alder.
I 2015 blev 351 uledsagede 'børn' undersøgt i Danmark - ud af dem blev 232 vurderet til at være over 18.
I Danmark anvender man en metode, hvor man vurderer den unges krop, et røntgenbillede af tand-sættet samt et røntgenbillede af håndens knogler.