Sveriges farligste pige: Sådan endte kun 14-årig pige bag panserglas

Siden hun blev født har hun været anbragt på 33 forskellige behandlingshjem, og nu er hun anbragt i et sikret hus med panserglas og 8 ansatte, der passer på hende døgnet rundt

Den 14-årige svenske pige har forsøgt at begå selvmord adskillige gange. I dag sidder hun i et sikret hus bag panserglas. Billedet er et model-foto. (Foto: Polfoto)
Den 14-årige svenske pige har forsøgt at begå selvmord adskillige gange. I dag sidder hun i et sikret hus bag panserglas. Billedet er et model-foto. (Foto: Polfoto)

Allerede som kun kun et-årig blev den lille svenske pige Josefin fjernet fra sit hjem, og siden da har hun været anbragt på hele 33-forskellige behandlingshjem, familieplejer eller andre institutioner. Og i dag sidder hun mere eller mindre indespærret i et sikret hus udstyret med panserglas i den svenske by Eskiltuna, hvor otte ansatte passer på hende døgnet rundt.

Det er den svenske journalist Kerstin Weigl fra Aftonbladet, der har lavet den gribende og dybt tragiske historie om pigen, som ingen ville have, om pigen, der allerede som ni-årig blev kaldt farlig. Og hun sætter fokus på, hvem der egentlig bærer ansvaret for, at en kun 14-årig pige i dag sidder ulykkelig, selvmordstruet og ensom bag stærke panserglas.

Allerede da Josefin var ganske ung opdagede man straks, at hun ikke var helt normal. Og da hun blev lidt ældre udviklede hun gradvist en truende facon, der slog igennem med jævne mellemrum. Og den var ofte nærværende, når hun skulle flyttes fra et behandlingshjem til et andet. Josefin kastede med ting og sager og var verbalt truende.

Jeg er både en dreng og en pige
Og allerede før hun blev teenager var hun tvivlende overfor sit eget køn og ville ofte gerne være en dreng, mens hun på andre tidspunkter gerne ville være en pige igen. Den lille pige har forsøgt selvmord adskillige gange og er flygtet fra de mange behandlingshjem lige så mange gange. Og hun har endnu ikke fået fastsat en sikker diagnose på sine problemer eller på sin sygdom. Hun er blevet beskrevet som autist, svært traumatiseret og som en pige med identitets-forstyrrelser. Og man har diskuteret, om hendes problemer skyldes hendes sociale baggrund eller skyldes en biologisk arv.

Det er to dage siden, at journalisten Kerstin Weigl offentliggjorde sin historie om Josefin. Og det blev gjort på en lidt usædvanlig og dybt kreativ måde. Kerstin Weigl har nemlig berettet den tragiske historie ved hjælp af en 22 minutter lang video, hvor der ikke er bragt rigtige billeder af Josefin, men udelukkende tegninger. Og så er der en fortæller-stemme, der stille og roligt beretter den gribende, men også på mange måder grusomme historie, om pigen, der blev svigtet af næsten alle - om pigen som ingen ville have.

Læs mere om det utrolige projekt i Aftonbladet her

Og historien har haft en enorm gennemslagskraft. Ind til videre har næsten to millioner mennesker læst Kerstin Weigls reportage om den 14-årige Josefin, og mere end en halv million har set filmen, der er blevet lavet med Josefins egen velsignelse.

Og i sit sikrede hus med panserglas i Eskiltuna har Josefin udtrykt sit største ønske for fremtiden. Hun vil være en normal dreng eller pige med en familie. Hun siger til Kerstin Weigl: Jeg vil ikke være en freak.

Ekstra Bladet vil gerne anbefale læserne at se den fantastisk gennemarbejdede video, der er en stærk kritik af Sveriges behandlingssystem samtidigt med, at den er et kig ind i en helt ukendt verden, der sætter fokus på en lille pige, der i den grad har haft ondt i livet og stadig har det.

Se den gribende video om pigen, der endte bag panserglas 

 

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen