Sveriges fjerdestørste parti udelukket: Kæmpe forhandling om grænsekontrol i dag

Den svenske Rigsdag arbejder på at lave en bred aftale om landets udlændingepolitik efter den massive flygtningestrøm. Torsdag brød forhandlingerne sammen, men forventes at fortsætte igen fredag

De svenske partier - med statsminister Stefan Löfven for bordenden - diskuterer i disse dage, hvordan man forhindre endnu et flygtningeboom (Arkivfoto: AP/Pontus Lundahl).
De svenske partier - med statsminister Stefan Löfven for bordenden - diskuterer i disse dage, hvordan man forhindre endnu et flygtningeboom (Arkivfoto: AP/Pontus Lundahl).

De svenske partier har den seneste uge forsøgt at lande en fælles aftale, der skal være grundlag for landets fremtidige flygtningepolitik.

På skriveblokken har der hidtil videre været forslag som midlertidig grænsekontrol, at kommunerne skal tvinges til at tage flere flygtninge, og at EU skal tage et større ansvar.

Statsminister Stefan Löfven fra Socialdemokraterna har inviteret alle partierne med til forhandlingsbordet - bortset fra Sverigedemokraterna.

- Sverigedemokraterna er nogle, man ikke vil lege med, fordi man betragter dem som racistiske og ekstreme, fortæller Lars Hovbakke, ekstern lektor på Københavns Universitet og ekspert i nordiske forhold til Ekstra Bladet.

Og det kan blive et problem. I august i år stod partiet nemlig ifølge en Yougov-måling foretaget for det svenske medie Metro til at få hver fjerde svenske stemme og ville dermed blive det største parti i Sverige.

- Når Sverigedemokraterna ikke er inviteret, udelukker man en stor del af befolkningen. Det er et stort problem, for mange vil føle, at de ikke bliver hørt. Det kan få den konsekvens, at endnu flere i protest vil stemme på partiet ved næste folketingsvalg, vurderer Lars Hovbakke.

Sverigedemokraterna har tidligere sagt, at de går ind for lukkede grænser og for på forhånd at afvise alle flygtninge, der søger om opholdstilladelse. Forslag, der har fået de andre partier til at ryste på hovedet.

Man vil hjælpe flygtningene
Hvis man i Sverige har en kritisk holdning til udlændingesituationen, kan man i værste fald blive betragtet som racist. Sverige har nemlig tradition for at være et åbent land, der vil hjælpe folk i nød. Af samme grund vil det blive en historisk aftale, hvis det lykkedes partierne at blive enige.

- Der har været stor uenighed, men hvis partierne bliver enige, kan de danne grundlaget for svensk udlændingepolitik i måske fire eller otte år. Aftalen vil betyde, at man vil stramme op, men næppe så meget som man har gjort i Danmark. Men Sverige kommer alligevel til at lige Danmark mere end i dag, mener Lars Hovbakke.

Men selvom partierne arbejder på en bred aftale, mener svenskerne ikke, at politikerne strækker sig nok for at forhindre den store flygtningestrøm.

- Ifølge en ny meningsmåling mener 78% af svenskerne, at politikerne ikke gør nok i flygtningesituationen. Politikerne har ikke samme holdning som borgerne, og det kan blive et problem, fortæller Lars Hovbakke for Ekstra Bladet.

Ifølge ham skyldes det, at de fleste ældre politikere i Rigsdagen har en opfattelse af, at det er vigtigt at have en åben udlændingepolitik.

- Argumentet bag aftalen er ikke, at man ikke vil have flere flygtninge til landet. Man vil i stedet sørge for, at man kan hjælpe de flygtninge, der allerede er her - som for eksempel med at finde bolig til dem alle, siger Lars Hovbakke til Ekstra Bladet.

Danmark bliver fældet
Hvis forslaget om den midlertidige grænsekontrol bliver en realitet, kan de omkringliggende lande blive tvunget til at tage flere flygtninge. Heriblandt Danmark.

- Historisk set er det sådan, at når et nordisk land har strammet asylpolitikken, har flygtningene i stedet søgt asyl i nabolandene. Så hvis det svenske konservative parti Moderaterna får deres forslag med midlertidig grænsekontrol igennem, kan det betyde, at flere vil søge mod Danmark, mener Lars Hovbakke.

Af samme grund holder de skandinaviske regeringsledere og integrationsministre et vågent øje med de svenske politikere og deres flygtningeaftale.

Det forventes, at Rigsdagen fredag forsætter forhandlingerne.

0 kommentarer
Vis kommentarer