Sveriges regering overvejer at indføre forbud mod tiggeri

Den svenske regering kigger mod Danmark og Norge, hvor man har forskellige former for forbud mod tiggeri

Følg Samfund

Der er for mange tiggere på de svenske gader, og derfor overvejer Sveriges regering nu at indføre et forbud mod fænomenet. Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Først vil man dog studere, hvordan forbud i de øvrige nordiske lande har virket.

- Det er naturligt at bemærke, at vi har et problem. Problemet står meget klart for mig, når jeg møder kommunalpolitikere, siger den socialdemokratiske civil- og kommuneminister, Ardalan Shekarabi, til TT.

I Danmark er tiggeri forbudt over hele landet, mens man i Norge kan indføre lokale forbud, hvis kommunerne ønsker det. I Finland er der ikke noget forbud.

Ardalan Shekarabi er i disse dage i Island, hvor han blandt andet holder møde med sine nordiske kolleger. Her vil han udveksle erfaringer med forbud mod tiggeri.

- Det er endnu for tidligt at sige, at vi skal have et forbud. Vi tager del i erfaringerne fra andre lande først, siger Shekarabi.

Han fremhæver, at Sverige har lavet samarbejdsaftaler og brugt meget tid på dialog med Bulgarien og Rumænien, hvor en stor del af tiggerne i Sverige stammer fra.

- Men problemet er stadig til stede på vores gader. Og vores udgangspunkt er, at tiggeri i Sverige ikke er en løsning på diskrimination, fattigdom og lignende, siger Ardalan Shekarabi.

Tiggeriet er de senere år blevet mødt med en stadigt stigende skepsis i Sverige.

På Stockholms Centralstation har man installeret jernbøjler, som forhindrer tiggere i at opholde sig på gulvet i bestemte dele af stationen.

En undersøgelse fra det svenske statistikbureau Sifo viste i april, at 50 procent af svenskerne ønsker et forbud mod tiggeri. 27 procent svarede, at de var imod et forbud.

Siden Stefan Löfven blev statsminister i 2014, har hans parti, Socialdemokraterna, skærpet tonen over for tiggeri, men regeringen har hidtil modsat sig et forbud.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+