Svinebønderne sætter mål om 10 procent mindre antibiotika

Forbruget af antibiotika til svin skal skæres med 10 procent inden 2020 for at begrænse spredningen af MRSA

Følg Samfund

Inden 2020 skal de danske svineproducenter have skåret 10 procent af deres antibiotikaforbrug i staldene for at stoppe den hastige spredning af resistente bakterier som MRSA.

Sådan lyder en ny målsætning fra Videncenter for Svineproduktion (VSP) under Landbrug & Fødevarer lørdag.

- Det skal ske i et meget tæt samspil mellem vores landmænd, dyrlægerne og myndighederne. Vi skal så at sige vende hver en sten og se, hvordan vi kan gøre det bedre, siger Claus Fertin, direktør i Videncenter for Svineproduktion.

Ifølge Landbrug & Fødevarer er op mod 70 procent af de danske svinebesætninger smittet med resistente stafylokokker.

Fra 2010 til 2013 reducerede landmændene forbruget af antibiotika med 10 procent. En reduktion på nye 10 procent over de næste fem år er både ambitiøst og samtidig realistisk, selvom det bliver en udfordring, mener direktøren.

- Vi vil gerne kunne behandle vores dyr, når de er syge. Når vi i forvejen er så langt nede i forbrug, så bliver det mere og mere udfordrende både at tilgodese dyrevelfærden og samtidig skære i forbruget, siger han.

I Danmark blev der i 2013 brugt 91 ton antibiotika til de omkring 30 millioner svin, der blev produceret. Til personer bruges 51,5 ton om året i Danmark.

Kristian Møller, Institutdirektør på DTU Veterinærinstituttet, mener ikke, at et ambitionsniveau på 10 procent er særlig højt. Han ser mange muligheder for markant at begrænse antibiotikaforbruget i svineproduktionen.

- Der er meget stor variation på, hvor meget de enkelte produktioner bruger. Man kan nå langt ved at lære af hinanden og se på, hvem der gør det bedst, siger han.

Claus Fertin understreger, at Danmark allerede har et af verdens laveste forbrug af antibiotika.

Selvom MRSA ikke kan slås helt ned, så mener han, det er vigtigt, at Danmark går foran og tager ansvar for fremtidens resistensproblematikker.

Han opfordrer nu fødevareminister Dan Jørgensen (S) til at presse på i EU for at sætte resistensproblematikken på dagsordenen.

En del af den nye MRSA-strategi er også, at der i løbet af foråret vil blive afholdt en konference, som skal generere viden om, hvordan man bekæmper MRSA.

Derudover skal ny forskning støttet af Svineafgiftsfonden undersøge, hvor udbredt MRSA CC398 er blandt andre dyregrupper som heste og slagtekalve.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+