Svinesti på genåbnet skole: Lærere nægter at lukke børnene ind

På Ådalens Skole i Frederikssund Kommune er lærere og elever mødt op til en svinesti, der umiddelbart ikke er gjort rent, siden de forlod skolen for en måned siden

Gammelt snavs og pletter. Det er, hvad elever og lærere er mødt ind til i nogle af lokalerne på Ådalens Skole i Frederikssund. Svineriet er så voldsomt, at enkelte ansatte ikke vil lukke eleverne ind på skolen, fortæller en af skolens ansatte til Ekstra Bladet. Privatfoto
Gammelt snavs og pletter. Det er, hvad elever og lærere er mødt ind til i nogle af lokalerne på Ådalens Skole i Frederikssund. Svineriet er så voldsomt, at enkelte ansatte ikke vil lukke eleverne ind på skolen, fortæller en af skolens ansatte til Ekstra Bladet. Privatfoto
Følg Samfund

Borde fyldt med støv og gamle madpakkerester. Pletter, der sandsynligvis stammer fra skolemælk, på gulvet. Snavs og store nullermænd i hjørner og under møblerne. Spildt kaffe på borde, gulve og stole.

Det var den nye virkelighed af gammelt skidt og møg, som de cirka 450 elever i 0.-5. klasse på Ådalens Skole i Frederikssund i morges mødte ind til.

- Der er så snavset, at vi ikke kan tage børnene indenfor. Jeg og mine kolleger står lige nu ude i kulden med 150 andenklasses-elever, som vi nægter at lukke ind, siger en ansat på skolen, der af hensyn til sit job ikke vil stå frem med navn.

Den ansatte mødte sammen med sine kolleger ind på skolen i går, tirsdag, for at gøre klar til genåbningen i dag. Allerede der kunne de se, at den var helt gal med rengøringen.

- Vi fik at vide, at der ville komme rengøring, inden vi skulle møde i dag. Men da vi ikke var helt sikre på, at det stemte overens med sandheden, spildte nogle af mine kolleger med vilje lidt kaffe på borde og gulve for at efterlade synlige, friske pletter.

- De pletter er her stadig, fortæller den ansatte.

Skoleleder bekræfter manglende rengøring
Det bekræfter skoleleder Morten Flotin Jensen, der dog fortæller, at den manglende rengøring bliver fikset onsdag formiddag.

- Jeg var ikke specielt begejstret, da jeg fandt ud af det her til morgen. Vi havde en aftale om, at det skulle være ordnet. Det er utilfredsstillende, siger skolelederen.

Forklaring fra skolelederen: Det betyder ikke noget i forhold til corona

Skoleleder Morten Flotin Jensen forklarer her, hvad han mener om Ådalens Skoles manglende rengøring.

- Jeg har talt med en af de ansatte på Ådalens Skole, som fortæller, at der er så snavset, at de ikke vil lukke eleverne ind i klasserne. Hvad siger du til det?

- Det er ikke rigtigt.

Bliver ordnet
- Hvilket noget af det?

- Jeg kan ikke svare på, hvad den lærer har sagt, men vi har lukket eleverne ind.

- Det er rigtigt, at der kunne have været gjort bedre rent nogle steder. Så det er vi ved at få ordnet nu.

- Så når den ansatte fortæller, at de ikke vil tage eleverne ind, fordi der er for ulækkert, er det ikke rigtigt?

- Det kan jeg ikke sige noget om.

Børnene skal derind
- Men der er ikke gjort tilfredsstillende rent?

- I nogle lokaler, ja.

- Hvad så med de lokaler - skal der børn ind i dem?

- Ja, det skal der da.

- Men de er ved at blive gjort rent nu.

Udendørsøvelser
- Kan du forstå, at det lyder mærkeligt, når der er så grundige retningslinjer omkring hygiejne, som skal efterleves, at man så lukker børn ind i så beskidte lokaler?

- Fuldstændig. Men det har jeg heller ikke gjort.

- Men de skulle jo have været derinde, og grunden til, at de ikke er der, er, at lærerne holder dem ude nu?

- Ja, det har de kunnet gøre. Lavet udendørsøvelser her til formiddag.

Sundhedsfagligt helt o.k.
- Men ud fra et sundhedsfagligt synspunkt er der jo ikke nogen bakterier derinde, som betyder noget i forhold til corona. Der har jo ikke været mennesker derinde.

- Nej, jeg er med på, at det ikke fyger rundt med corona derinde. Men dine medarbejdere siger, at det kan virke lidt fjollet at gå og vaske hænder og spritte af hele tiden, hvis man sætter sig ind og kører hænderne rundt i gamle madpakkerester.

- Ja, det er voldsomt utilfredsstillende. Det er selvfølgelig et optegnet billede.

- Nu har jeg jo set billeder af det, og jeg må være ærlig at sige, at jeg personligt synes, det er lidt klamt.

- Nå, okay ...

Skriger til himlen
- Men det er ved at blive rengjort?

- Ja, det kan du tro. Jeg var ikke specielt begejstret, da jeg fandt ud af det her til morgen. Vi havde en aftale om, at det skulle være ordnet. Der var en aftale om, at det skulle være gjort i går aftes.

- Det er utilfredsstillende. Det er mig faktisk nærmest ubegribeligt, at de, der står for rengøringen, ikke har forstået alvoren.

- Alle andre gør sig umage, og så er der et led i kæden, der ikke leverer. Det skriger til himlen. Min tillid til rengøringsfirmaet er væk nu.

Ikke raketvidenskab
- Burde I have udskudt første skoledag?

- Man kan jo altid være bagklog. Men nej, det mener jeg faktisk ikke.

- Det er jo ikke raketvidenskab, det her. Det er medarbejdere, der er ansat til en opgave, som de er instrueret i at udføre - og der vil altid være sandsynlighed for, at der er nogle, der ikke lever op til deres ansvar. Og det er det, der er sket her.

Ulækkert, men ikke farligt
- Men det behøver man jo ikke at blokere en hel skole og deres børn for. Det er ikke sundhedsfarligt, det her. Det er ulækkert, ja - men det er ikke farligt.

Artiklen fortsætter under billederne ...

Dokumentation: Ingen rengøring på Ådalens Skole galleri

Gammelt snavs og pletter. Det er, hvad elever og lærere er mødt ind til i nogle af lokalerne på Ådalens Skole i Frederikssund. Svineriet er så voldsomt, at enkelte ansatte ikke vil lukke eleverne ind på skolen, fortæller en af skolens ansatte til Ekstra Bladet. Privatfoto
Nullermænd og snavset gulv. Sådan ser der, ifølge Ekstra Bladets oplysninger, ud flere steder. Privatfoto
Kaffepletter, som skolens ansatte i går lavede med vilje for at tjekke, om der blev gjort rent. Det blev der ikke. Privatfoto
Kaffe på bordet og snavs under det. Privatfoto
Det, der kunne ligne gamle mælkerester, er spredt ud over gulvet ved skraldespanden i et af klasselokalerne. - Det virker fjollet at skulle vaske hænder og spritte af hele tiden, når her er så snavset, siger en af skolens ansatte. Privatfoto
 

Ådalens Skoles ansatte er, ifølge Ekstra Bladets kontakt på skolen, på ingen måde klar til at modtage elever.

- Og bliver tingene ikke ændret i løbet af dagen, kommer vi ikke i morgen, tordner den ansatte.

For det giver ingen mening, er deres fælles holdning, at holde afstand og spritte hænder på børnene hele tiden, hvis de umiddelbart efter skal klapre på et tastatur, som er smækfyldt med bakterier og gammelt snavs.

- Der er vel en grund til, at vi er blevet fodret med forskellige retningslinjer, der skal overholdes. Så nytter det da ikke noget, at vi sender børnene ind i sådan en svinesti fuld af bakterier, siger den ansatte på skolen.

- Ud fra et sundhedsfagligt synspunkt er der jo ikke nogen bakterier derinde, som betyder noget i forhold til corona. Der har jo ikke været mennesker derinde, lyder det fra Morten Flotin Jensen, der er leder på Ådalens Skole i Frederikssund, der lover, at der er styr på rengøringen nu.

- Burde I have udskudt første skoledag i dag?

- Man kan jo altid være bagklog. Men nej, det mener jeg faktisk ikke, siger Morten Flotin Jensen, der understreger, at det handler om rengøringsansatte, der ikke har levet op til deres ansvar.

- Men det behøver man jo ikke at blokere en hel skole og dens børn for. Det er ikke sundhedsfarligt, det her. Det er ulækkert, ja - men det er ikke farligt.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kommunaldirektør: Vi er ikke tilfredse

Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra kommunens borgmester John Schmidt Andersen (V).

Vi har ellers oplysninger om, at borgmesteren så sent som i dag skulle lave interview foran Ådalens Skole - netop for at rose kommunens klargøring til genåbningen.

Til gengæld skriver Frederikssund kommunes presseansvarlige, at kommunens direktør Teknik, Miljø og Erhverv, Kristian Nabe Nielsen, har følgende kommentar:

- Det var aftalen, at der skulle gøres rent på skolen tirsdag. Den manglende rengøring på Ådalens Skole blev konstateret tidligt onsdag morgen, og KN Rengøring (det ansvarlige firma, red.) blev bedt om straks at sende personale til skolen, som blev rengjort i løbet af formiddagen, står der i en mail.

I et supplerende interview forklarer kommunens direktør over telefonen, at:

- Det på ingen måde er i orden, at der ikke er gjort ordentligt rent. Men derfra til at lukke skolen - det giver en masse andre problemer i kølvandet.

- Okay. Hvad så, hvis det ikke er i orden i morgen, inden børnene kommer?

- Vi fører selv kontrol i morgen tidlig. Vi har 47 institutioner og skoler i kommunen. De bliver tjekket i morgen tidlig klokken seks. Og hvis det ikke er i orden, så er det samme rumle igen.

- Så må rengøringsfirmaet komme ud og gøre det bedre.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+