Svømmehal tildækker undervisning for muslimer: 'Skaber bedre integration'

Aarhus har netop vedtaget et forbud mod kønsopdelt svømmeundervisning i kommunale svømmehaller, men i Vordingborg går de i den modsatte retning og gør en forsøgsordning med svømmehold for fortrinsvis muslimske kvinder permanent

I Gellerupbadet i Brabrand har der været svømmehold for muslimer i en periode, men nu har Aarhus Kommune besluttet, at det skal være slut med barrikader for vinduerne. Foto: Jens Panduro
I Gellerupbadet i Brabrand har der været svømmehold for muslimer i en periode, men nu har Aarhus Kommune besluttet, at det skal være slut med barrikader for vinduerne. Foto: Jens Panduro
Følg Samfund

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Hver søndag kort før klokken 16 går kvindelige svømmeinstruktører og livreddere rundt i Vordingborg Svømmehal og sætter store pap-gardiner op for vinduerne, så der absolut ikke er mulighed for, at nogen som helst kan kigge ind.

Og senere kommer der 20-30 muslimske kvinder ind fra damernes omklædningsrum. Og så kan de ellers svømme i fred for andres blikke mellem klokken 16 og 18.

Helt i orden synes afdelingsleder i DGI-Huset Panteren, som driver svømmehallen, Egon Rasmussen. Han bliver godt nok nødt til at gå hjem fra arbejde, når de muslimske kvinder kommer og får svømmeundervisning. Men - som han siger - det er jo om søndagen, og da er er det meget rart at have fri alligevel.

- For mig er det et spørgsmål om efterspørgsel. Er der en efterspørgsel, og kommer det almenheden til gavn, så er det fint for mig, siger Egon Rasmussen.

Muslimske kvinder fik ideen
Ifølge Egon Rasmussen var det en gruppe muslimske kvinder, som oprindeligt kom og spurgte, om ikke DGI-Panteren kunne lave et tilbud for dem i svømmehallen. Kvinderne stillede en række betingelser. Der måtte blandt andet overhovedet ikke under nogen omstændigheder forefindes mænd i svømmehallen, når kvinderne kommer og svømmer.

Desuden skulle vinduer dækkes til, så de muslimske kvinder kunne slippe for den risiko, det vil være at blive kigget på, mens kvinderne kun er iført badetøj.

Vibeke svømmer ikke med mænd: Forbud rammer psykisk sårbare kvinder

DGI-Huset Panteren etablerede et hold. Holdet har i en periode kørt som et forsøg. Det er blevet så attraktivt for især muslimske kvinder, men også for andre kvinder, der er ekstra blufærdige, at holdet bare er vokset og vokset. Nu gøres ordningen permanent.

- En af vores målsætninger er, at der skal være plads til alle. Jeg er ansat til at drive svømmehallen. Jeg giver plads efter efterspørgsel, siger Egon Rasmussen til Ekstra Bladet.

En god idé
Han bakkes op af direktør for DGI- Huset Panteren, Betina Møgeltoft.

Hun mener, at ordningen med svømmeundervisning for lukkede døre og vinduer faktisk er med til at fremme integrationen.

- Hvis ikke kvinderne kommer her i svømmehallen og sidder derhjemme, så kan jeg i hvert fald ikke møde dem, snakke med dem og være en formidler af dansk kultur og dansk idrætsliv, siger Betina Møgeltoft til TVØst.

Vordingborg Svømmehal er ikke drevet af kommunen, som har uddelegeret opgaven til netop DGI-Huset Panteren. Så på den måde kan politikerne ikke ændre på, hvordan forholdene skal være, fortæller byrådsmedlem Heino Hahn (DF) til Ekstra Bladet.

Men derfor kan man godt have en mening, siger han.

Özlem i kødet på SF-kolleger: Det er muslim-bashing

- Vi er ikke interesserede i, at det er muslimerne, der sætter dagsorden. Men er det kvinder, som bare har lyst til at være sig selv, så er det noget andet. Vi har jo også mandesvømning og de hold, hvor de ønsker at være helt nøgne, og det kan jeg egentlig også godt acceptere.

- Grænsen må gå, hvor der kommer mennesker fra et andet land og forsøger at sætte dagsorden. Hvis det er rene muslimske hold, så kan vi ikke leve med det. Det er forkert, når de forsøger at sætte barrikader op, siger Heino Hahn.

Aarhus siger nej
Et bredt flertal i Aarhus Byråd er for et par uger siden blevet enige om et opgør med kønsopdelt svømning i kommunens svømmehaller i den offentlige åbningstid.

Byråd forbyder kønsopdelt svømning

26 af 31 byrådsmedlemmer står bag beslutningen, der sætter en stopper for tilbud om kvindesvømning i Gellerupbadet lørdag eftermiddage.

- I Venstre er vi glade for, at vi nu får afslutning på den her sag. Og at der er bred opbakning til, at vi nu stopper tilbuddet i Gellerup, siger Venstres politiske ordfører, Gert Bjerregaard.

Alle partier, bortset fra Det Radikale Venstre og Enhedslisten, bakkede op om beslutningen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.