Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Sydafrikansk mand finder Palles flaskepost efter 36 år

En flaskepost, som Palle Gudmann som 8-årig kastede overbord fra supertankeren Kristine Mærsk i den sydlige del af Atlanterhavet, blev forleden fundet på en strand i Mozambique

Sådan så indholdet i den flaskepost ud, som netop er blevet fundet på strand i Mozambique. (Foto: Tim Hudson)
Sådan så indholdet i den flaskepost ud, som netop er blevet fundet på strand i Mozambique. (Foto: Tim Hudson)

Sydafrikanske Tim Hudson har fundet den flaskepost, som i dag 43-årige Palle Gudmann, Randers, kastede over bord fra supertankeren Kristine Mærsk, da han i 1980 var med sin far, mor og bror på vej fra Texas i USA til Den Persiske Golf.

Det står klart, efter at det på mindre end 24 timer er lykkedes foreningen Danish Familiy Search via et opslag på Facebook at få skabt kontakt mellem parterne.

Flaskeposten blev smidt i havet 26. februar 1980 sammen med en håndfuld andre, da Kristine Mærsk rundede Kap Det Gode Håb i Sydafrika. Og 5. januar i år satte Tim Hudson sig i forbindelse med Danish Family Search, efter at han kort tid forinden havde været ude at gå tur med sin hustru på en strand i Mozambique.

- De fandt flasken liggende på en strand. Det er en strand, hvor han ofte går med sin kone, har han skrevet til mig. Så så de altså den flaske, der bare lå i vandkanten. Han samlede den op og tog den seddel ud, der lå i flasken, siger udlandsdanskeren Dan Nicolaysen, Australien, til Ekstra Bladet.

Kristine Mærsk blev bygget på Odense Skibsværft i 1974, som på det tidspunkt var Europas største supertanker. (Foto: 7seasvessel)
Kristine Mærsk blev bygget på Odense Skibsværft i 1974, som på det tidspunkt var Europas største supertanker. (Foto: 7seasvessel)

Dan Nicolaysen driver sammen med sin hustru slægtsforskningssiden Danish Family Search, som har flere end 6.000 brugere. Tim Hudson har forklaret ham, at han googlede sig frem til foreningen og tænkte, at det var den bedst mulige måde at få fat på Palle og Palles bror Lars.

Palle er fundet
Mindre en 24 timer senere var Palle blevet lokaliseret. Og Palle Gudmann fortæller selv meget begejstret på sin Facebookside om fundet. Her oplyser han også, at han var 8 år, da flaskeposten blev kastet over bord, og ikke 7, som han angiver i brevet i flasken.

- I det Herrens år 1980 (mange af jer var end ikke født endnu) var jeg 8 år gammel. Jeg var med min bror, mor og far om bord på Supertankeren Kristine Maersk på vej fra Texas, USA til den Persiske Golf, skriver han.

Palle Gudmann synes, det er en god historie, at hans flaskepost nu er fundet. (Privatfoto)
Palle Gudmann synes, det er en god historie, at hans flaskepost nu er fundet. (Privatfoto)

- Da vi rundede Sydafrika smed vi en håndfuld flaskeposter i vandet - og glemte derefter alt om dem, fortsætter Palle Gudmann.

Det viser sig, at flaskeposten i Sydafrika ikke er den eneste, der er dukket op i tidens løb.

Flaske blev fundet i Brasilien
I 1995 blev Palle Gudmann kontaktet af en 20-årig mand i Brasilien, som havde fundet en af de andre flasker, som var drevet i land lidt syd for Rio de Janeiro.

- Han hed Fabriao, var fra Sao Paolo, Brasilien og han skrev at han havde fundet min flaskepost på en ø tæt på Rio de Janeiro. Det var jo ganske fantastisk. 15 år var der gået og så får man brev fra Brasilien, skriver Palle Gudmann i sit Facebook-opslag.

Ifølge Palle Gudmann er to andre af de i alt fem flasker også blevet fundet. I begyndelsen af 1980erne fik han og broren Lars besked om, at der var blevet fundet en flaske i Namibia og også en i Sri Lanka.

- Så der er stadig en flaske i vandet. Det fortæller min far, som kan huske, at vi smed flaskerne i. Jeg kan ikke selv huske det, siger Palle Gudmann til Ekstra Bladet.

Sådan så Palle og Lars ud som børn. (Privatfoto)
Sådan så Palle og Lars ud som børn. (Privatfoto)

Far var maskinchef
Palle Gudmann arbejder i dag som skibsmægler i det århusianske shippingfirma Carl Elgaard Shipping. Hans bror Lars er langturschauffør.

- Han har også fået besked og synes, at det er sjovt, siger Palle Gudmann.

Palle Gudmanns far er nu pensioneret maskinchef, men havde en lang karriere hos Mærsk. Og Palle Gudmann var en enkelt gang mere, efter at han blev lidt ældre, med sin far ude at sejle langt.

- Jeg var med fra Hamborg til Japan og retur igen, da jeg blev lidt større, og mine forældre blev skilt, fortæller Palle Gudmann.

Han vil nu sætte sig i forbindelse med Tim Hudson - via internettet.

Tim Hudson undrer sig også over, at det netop var ham, der fandt flaskeposten.

- Vi fandt faktisk flasken i det sydlige Mozambique og tænker nu på, hvor mange gange den må være strandet og har bevæget sig videre med tidevandet over årene, før den endelig blev fundet, skriver han i en mail til Dan Nicolaysen, som Ekstra Bladet har fået udleveret.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen