Sygehusbyggerier har genskabt gejsten i byggebranchen

Flere lærlinge og uddannelse af danske håndværkere er en kærkommen sidegevinst ved byggeriet af nye sygehuse.

Det historisk store sygehusbyggeri landet rundt i disse år kommer en lang række håndværkervirksomheder til gavn. Det gælder blandt andet den Aarhus-baserede tømrervirksomhed Hustømrerne A/S.

Virksomheden har i øjeblikket med underleverandører omkring 70 mand beskæftiget på det Det Nye Universitetshospital (DNU) i Aarhus.

- Vi vandt opgaven under krisen, hvor det så sort ud, og den var med til at genvinde gejsten i firmaet.

- Det har betydet, at vi har turdet ansætte lærlinge i et helt andet omfang end på andre opgaver, og vi haft bygningskonstruktører i praktikforløb, hvoraf vi har fastansat flere, siger direktør Klaus Andersen.

Alene på byggepladsen ved DNU er cirka 1200 håndværkere i øjeblikket i gang.

Heraf er kun omkring 10 procent udlændinge. Samtidig er det et krav, at alle håndværkervirksomhederne involveret i byggeriet skal underskrive sociale klausuler, som sikrer lærepladser.

- For mig er det en kæphest, at danske virksomheder skal være med til at uddanne lærlinge, fordi de er med til at skabe værdi til virksomheden og fremtid for Danmark.

- Hvis vi ikke overholder reglerne om sociale kontrakter og kædeansvar, så skyder vi ikke bare os selv i foden. Vi sprænger benene væk under os selv, siger Klaus Andersen.

Han kalder sygehusbyggerierne et tiltrængt løft i forhold til akut mangel på veluddannede danske håndværkere, hvor det private byggeri ikke på samme måde har løftet opgaven.

En undersøgelse blandt medlemmerne hos installatørernes brancheorganisation, Tekniq, bakker ham op.

En fjerdedel af de syddanske installatørvirksomheder ansatte i april nye medarbejdere.

Og det er blandt andet sygehusbyggeri og grønne opgaver, der får efterspørgslen på håndværkere til at stige, siger formanden for Tekniq i Syddanmark og kundechef i virksomheden Kemp & Lauritzen, Gustav Petersen til DR Syd.

15 kommentarer
Vis kommentarer