Sygehuse oplever markant fald i henvendelser fra kræftpatienter

18 procent færre er henvist til en kræftpakke i Region Nordjylland under coronaudbruddet i Danmark

Følg Samfund

Mens der er travlhed på sygehusenes afdelinger, der behandler coronapatienter, er der anderledes stille på de afdelinger, som udreder borgere for andre alvorlige sygdomme.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

En opgørelse fra Region Nordjylland viser, at antallet af patienter, der i marts blev henvist til en udredning for kræft- eller hjertesygdomme, lå markant lavere end i samme tidsrum sidste år.

Konkret oplevede sygehusene i regionen et fald på 39 procent i antallet af henvisninger til kardiologien, der udreder hjertepatienter.

Tilsvarende oplevede regionen 18 procent færre borgere, der var blevet henvist til en såkaldt kræftpakke. Den viser, om man har kræft - også selv om der er tale om lettere symptomer.

Opgørelsen bekymrer Niels Kroman, cheflæge i Kræftens Bekæmpelse og professor i brystkræftkirurgi.

- Vi ved endnu ikke, om tallet for Nordjylland også gælder resten af landet. Men jeg har svært ved at se, hvorfor det skulle være anderledes, siger han til Kristeligt Dagblad.

Han kalder tallene 'meget problematiske'.

- Coronavirus eller ej, så bør antallet af henvisninger til kræftdiagnosticeringer ligge nogenlunde stabilt.

- Og derfor frygter jeg lige nu, at nogle borgere kommer senere i behandling, end de ellers ville have gjort, hvis der ikke var coronaepidemi, siger han.

Kristeligt Dagblad har spurgt landets øvrige fire regioner, om de også har oplevet et fald i antallet af henvisninger til kræftpakker. Region Syddanmark bekræfter et fald på mellem 20 og 25 procent på regionens hospitaler.

Og i en mail skriver Region Sjællands presseafdeling, at de 'kan bekræfte en tendens til fald i antallet af henvisninger til kræftpakkeforløb fra nedlukningsperioden midt i marts'.

De to sidste regioner, Region Hovedstaden og Region Midtjylland, har ikke svaret på henvendelsen.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+