Annonce:
Annonce:

Sygeplejersker nærmer sig strejkerekord

Sygeplejerskernes strejke har varet i syv uger. Forhandlingsløsning er svær, men ikke umulig, siger forsker

Sygeplejerskernes strejke er et nederlag for Dansk Sygeplejeråd, lød det fra Joachim B. Olsen allerede i slutningen af juli.

Joachim B. Olsen mener, at sygeplejerskernes strejke er et nederlag for Dansk Sygeplejeråd.
Annonce:
Følg Samfund

Strejken blandt de danske sygeplejersker skriver sig ind i historien som en af de længst varende konflikter på det danske arbejdsmarked i nyere tid.

Sygeplejerskerne har strejket siden 19. juni, og konflikten har dermed varet i syv uger og tre dage.

- Sygeplejerskerne er ved at tangere deres gamle rekord fra 2008, hvor strejken varede i otte uger, siger Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

- Hvis vi kommer over den milepæl, er det en af de længste konflikter på det danske arbejdsmarked i hvert fald i nyere tid.

- Det er selvfølgelig ikke godt for sygeplejerskerne, for de har kun begrænsede midler til at køre konflikten. Det trækker hårdt på deres strejkekasse, siger han.

Sygeplejersker udvider strejke for femte gang

Annonce:

19. juni gik knap 5000 sygeplejersker i strejke, efter at medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd to gange havde afvist de overenskomster, som arbejdsgiverne og lønmodtagerne i kommuner og regioner var nået frem til.

Konflikten handler om, at sygeplejerskerne ønsker højere løn.

Den langvarige konflikt har indtil videre betydet, at omkring 50.000 planlagte operationer og undersøgelser er blevet udskudt.

Følgerne af strejken breder sig i den kommende tid. Natten til tirsdag trådte den første udvidelse af strejken, som blev varslet for fire uger siden, i kraft. Dermed slutter omkring 700 sygeplejersker sig til.

Lønkaos hos strejkende sygeplejerske: - Jeg er så magtesløs

Der er to mulige løsninger på konflikten. Enten kan politikerne på Christiansborg gribe ind. Det har regeringen indtil videre afvist. Eller også må parterne tilbage til forhandlingsbordet og finde en løsning.

Sidstnævnte mulighed kan være rykket et lille skridt nærmere. Mandag inviterede Danske Regioner sygeplejerskernes repræsentanter til et møde, der skal finde sted onsdag morgen.

Annonce:

Ifølge Danske Regioner er der ikke lagt op til egentlige forhandlinger, men at parterne skal finde ud af, om der overhovedet er grundlag for at forhandle.

Sygeplejersker marcherer for højere løn

En forhandlingsløsning ser svær ud, men er ikke umulig, vurderer Laust Høgedahl.

Den langvarige konflikt i 2008 endte med, at parterne - under stærkt pres - fandt hinanden ved forhandlingsbordet.

- I bund og grund er arbejdskonflikten designet til, at man kan gøre hinanden møre og få nogle indrømmelser og bøje sig ind mod hinanden, siger Laust Høgedahl.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: