Sygeplejersker og andre varme hænder udskyder pension

Kvinder i det offentlige går senere på pension, viser ny undersøgelse. Kvinderne er blevet mere ansvarlige, lyder en af forklaringerne

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Kvinderne i den offentlige plejesektor har slået automatpiloten fra.

Tiden, hvor de varme hænder automatisk gik på pension som 62-årig eller 65-årig er slut. I dag forholder kvinderne sig aktivt til deres egen pensionsalder. Og den er udskudt, så kvinderne bliver længere på arbejdsmarket end for bare fem år siden.

Det konkluderer pensionsselskabet PKA på baggrund af en ny undersøgelse, de selv står bag. Ud af PKA's i alt 275.000 medlemmer er 90 procent kvinder. Og mange arbejder som varme hænder i den offentlige sektor - blandt andet på sygehuse, i ældreplejen og i sociale tilbud.  

Læs også: Gyldne pensions-råd: Derfor skal du undgå ekstra opsparing

Den gennemsnitlige pensionsalder blandt PKA-medlemmerne var 63 år og 11 måneder i 2011. Men sidste år gik de på pension, da de var 64 år og 6 måneder.

I PKA mener man, at medlemmernes pensionsmønster kan kobles til den aktuelle debat om behovet for en stigende pensionsalder. Folk forholder sig i højere grad aktivt til deres egen pensionsalder, forklarer medlemschef i PKA, Britt Brandum. Hun glæder sig over udviklingen.

Læs også: FOA-Dennis sabler Alternativets forslag ned: "Mental nedsmeltning"

- Det er positivt, at automatpiloten er slået fra. Det er ikke længere en naturlov, der bestemmer, at man skal stoppe som 62-årig eller 65-årig, siger hun.

Professor: Kvinder tager mere ansvar

Det handler også om, at der er sket en markant social forandring i samfundet, mener professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

- Kvinderne er blevet mere ansvarlige, fordi de i modsætning til deres bedsteforældre ikke længere blot arver deres mands pension, siger han til Avisen.dk.

Læs også: FOA advarer: Tidspresset slider de ansatte op

Om 30 år ligger den gennemsnitlige pensionsalder bestemt på omkring 75 år. Vores børn kommer til at leve, til de er mindst 100 år, og så går man ikke på pension som 60-årig. De vil da kede sig ihjel.Anders Drejer, professor, Aalborg Universitet

Læs også: Ny forskning slår fast: Rengøringsfolk og andre kortuddannede slides ned inden pensionen

Det spiller også ind, at mange kvinder i dag lever alene efter en skilsmisse, og at den yngre generation af kvinder fremover vil være bedre uddannet end deres mænd, pointerer professoren.

Mænd stopper også senere

Tendensen gælder dog ikke kun for kvinder. Alene i løbet af de seneste fire år er den gennemsnitlige pensionsalder gået fra omkring 62 år til 64 år, forklarer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

Læs også: Slidt ned af jobbet? Flere partier åbner op for tidligere pension

Når flere venter med at vinke farvel til kollegaerne og arbejdspladsen hænger det sammen med, at efterlønnen nærmest er afskaffet og det store politiske fokus på tilbagetrækningsalder, vurderer arbejdsmarkedsforskeren.

- De seneste ti år er der blevet sendt en masse signaler om, at man skal blive længere på arbejdsmarkedet, og pensionsselskaberne gør det mere attraktivt for folk at vente med pensionen, siger Henning Jørgensen.

Læs også: Forskere advarer: Senere pension giver større ulighed

Professor Anders Drejer mener også, at vi alle sammen – både mænd og kvinder - bliver pensioneret senere, fordi vi er blevet mere økonomisk bevidste.

- I dag tager vi mere aktivt stilling til vores pension, forklarer han.

Forklaringen er blandt andet, at finanskrisen i 2008 skabte bekymring, forklarer Anders Drejer.

Men det handler også om, at vi er blevet gladere for at gå på arbejde i takt med, at opgaverne bliver mindre fysisk krævende, mener han.

Britt Brandum fra PKA er helt enig i, at en stor del af det tunge arbejde i dag er fjernet fra PKA-medlemmernes arbejdspladser.

- Skaderne inden for det fysiske område er faldet. I dag er der køkkenmaskiner, der kan røre i gryderne, og der findes lifte, der kan aflaste i forhold til tunge løft og patienter, siger hun.

Den næste bølge af forebyggelse vil i højere grad handle om det psykiske arbejdsmiljø, vurderer hun. 

75 år bliver normal pensionsalder

Anders Drejer mener, den formindskede fysiske belastning vil få stor indflydelse på, hvornår folk stempler ud af arbejdsmarkedet.

- Om 30 år ligger den gennemsnitlige pensionsalder bestemt på omkring 75 år. Vores børn kommer til at leve, til de er mindst 100 år, og så går man ikke på pension som 60-årig. De vil da kede sig ihjel, siger han.

Allerede i dag lever vi længere. Det gælder også medlemmerne i PKA, viser nye tal.

Hvor der i 2011 var 12.700 medlemmer over 70 år, var der i år 18.700 medlemmer over 70 år.

Levealderen er også steget. For fem år siden var der 4.500 medlemmer over 80 år, mens der i dag er 6.400. Blandt alderspræsidenterne er 24 medlemmer fyldt 100 år.

Men et fremtidsscenarium, hvor kollegaer fejrer hinandens 90-års fødselsdage og fylder arbejdspladsens cykelstativ med rollatorer, er ikke inden for rækkevidde, fastslår arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

- Præferencen i befolkningen som helhed er, at der skal være plads til en god tredje levealder. Man vil ikke arbejde, til man falder om, siger han.

4 kommentarer
Vis kommentarer