Sygeplejersker og læger skal blive hjemme efter rejser i coronaområde

Ansatte i sundhedssektoren med direkte kontakt til borgere kan nu risikere at skulle være hjemme to uger

Hvis man har rejst i et risikoområde i forhold til coronavirusset og arbejder i sundheds- eller ældresektoren med direkte borgerkontakt, kan man nu sættes i karantæne i to uger. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Hvis man har rejst i et risikoområde i forhold til coronavirusset og arbejder i sundheds- eller ældresektoren med direkte borgerkontakt, kan man nu sættes i karantæne i to uger. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

For at begrænse coronasmitte bliver ansatte i sundheds- og ældresektoren, der har rejst i risikoområder, pålagt at blive hjemme i to uger.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet. Tiltaget er rettet mod personale, der har direkte kontakt med borgere.

Det kan være læger, sygeplejersker eller social- og sundhedsassistenter.

Tiltaget er et blandt flere tiltag, som regeringen sætter i søen for at mindske udbruddet af corona.

- Det, der er opgaven nu, er at give de bedste muligheder for, at myndighederne kan gøre, alt hvad de kan for at forebygge, at coronavirus spredes, siger statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag aften til DR Nyheder.

Anbefalingen gælder de fire italienske regioner Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto. De er i den nordlige del af landet.

Desuden er det hele Kina undtaget Taiwan, Hongkong og Macau. For Sydkorea er det provinsen Gyeongbuk og storbyen Daegu. Derudover er det hele Iran.

Tiltaget anslås at berøre 'nogle hundrede', der arbejder i sundheds- og ældresektoren.

- Vi beder dem om at blive hjemme, så de ikke er i kontakt med svage og ældre. Så det er ikke decideret hjemmekarantæne, siger direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på et pressemøde.

De sundhedsansatte vil få løn, mens de er væk fra arbejde, siger Mette Frederiksen til TV2 Nyhederne.

Hos fagforeningen Dansk Sygeplejeråd bakker formand Grete Christensen op om beslutningen.

- Det er vigtigt, at vi, som passer på andre, ikke risikerer at sprede eventuel smitte til syge og svage mennesker, siger Grete Christensen i en kommentar.

Indtil videre har der været ti bekræftede tilfælde i Danmark. Der har ikke været registreret nogen dødsfald.

Tidligere tirsdag fortalte ministeriet, at man har taget paragraf ti i epidemiloven i brug fra lørdag den 29. februar, når det kommer til coronavirus.

Dermed er virusset nu omfattet af de samme regler i epidemiloven, der dækker de farligste sygdomme. Det giver myndighederne en lang række nye beføjelser, skulle de finde dem nødvendige.

Det er blandt andet, at man kan tvinge folk i karantæne, kan tvangsvaccinere, forbyde offentlige forsamlinger og påbyde obduktioner.

Coronavirus udsprang fra Kina tidligere i år og har spredt sig over det meste af verden.

I Europa er specielt Norditalien hårdt ramt, hvor der tirsdag aften samlet er registreret 2502 tilfælde og 79 dødsfald på grund af sygdommen.

I Danmark er over 100 personer i karantæne på grund af mistanke om, at de kan være smittede.