Sygeplejersker snydt for millioner

Bedre sent end aldrig. Sygeplejersker fik i 2016 godt 10 millioner kroner i efterbetalinger fra deres arbejdsgivere, viser nye tal

Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Sygeplejersker bliver hvert år snydt for millioner i løn. Det skriver Avisen.dk. En ny opgørelse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at fagforbundet i 2016 skaffede medlemmer over 10 millioner kroner i efterbetaling.

De i alt 10,1 millioner kroner gik til sygeplejersker, der er blevet fyret, ramt af konkurs eller har fået for lidt i løn. Efterbetalingerne til sygeplejerskerne har ligget på et niveau på 10 millioner kroner siden 2014.

Langt det største beløb, otte millioner kroner, er løn, pension og feriepenge, som sygeplejerskernes organisation hentede hjem i forbindelse med afskedigelsessager. Blandt andet i forbindelse med omstruktureringer i den offentlige sektor, eller når privatansatte sygeplejersker mister deres job, fordi deres arbejdsgiver går konkurs.

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard, oplever en stigende tendens i fyringssagerne: At sygeplejersker hurtigere bliver fyret under et sygdomsforløb.

- Vi ser desværre, at arbejdsgiverne skrider hurtigere ind med fyringer. Det er virkelig beskæmmende. I disse sager går vi ind og forsøger at forhandle anstændighed ind i fratrædelsesaftalerne, siger Anni Pilgaard til Avisen.dk.

Hun kalder det samtidig 'groteskt,' at der er så mange fejl i sygeplejerskernes lønopgørelser, at arbejdsgivernes efterbetaling kunne gøres op til ti millioner kroner i 2016. Hver tredje sygeplejerske oplever fejl på deres lønsedler.

-  Et er, at sygeplejerskerne ikke får så høj en løn, som vi synes, at vi fortjener. Men vi skal i hvert fald have den løn, som vi har tjent. Arbejdsgiverne gør simpelthen ikke deres arbejde godt nok, siger Anni Pilgaard.

I regionerne, hvor langt de fleste sygeplejersker arbejder, genkender man ikke umiddelbart det billede, som Dansk Sygeplejeråd tegner.

For Anders Kühnau (S), 1. næstformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioners Lønnings- og Takstudvalg, er det nyt, at der skulle være et problem, men han er klar til dialog:

- Hvis der kommer en henvendelse fra Dansk Sygeplejeråd, er vi villige til at drøfte det. Fejl er aldrig tilfredsstillende. Det er vi interesserede i at rette op på. Det kunne også være, at vi udbetalte for meget, siger Anders Kühnau til Avisen.dk.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd er mangel på de rette kompetencer, viden eller tilstrækkeligt med ressourcer i administrationerne mulige årsager til, at det går galt.

- Sygeplejersker er på job døgnet rundt og får ofte ændret deres vagter, så der er meget at holde styr på og rigtig mange fejlmuligheder, når lønnen skal gøres op. Men det skal ikke være sådan, at vi kontant står med et efterbetalingskrav på flere millioner kroner. Konsekvensen kan være, at sygeplejerskerne mister tilliden til deres arbejdsgiver, siger Anni Pilgaard.

Det er ikke kun lønforhold, sygeplejersker er utilfredse med for tiden. Hjemmesygeplejersken Sara Clausen synes, politikerne har alt for nemt ved bare at se til, mens hun og kollegerne er presset til det yderste. Læs hendes forklaring her

49 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere