Sygeplejerskers nødråb: Vi mangler stadig handsker

I flere kommuner melder hygiejnesygeplejersker, at der fortsat er problemer med de nødvendige værnemidler. Leverancerne er svingende, og kvaliteten for lav

- Handskerne bliver opløst ved brug af desinfektionsmidler, fortæller hygiejnesygeplejerske i Lolland Kommune Anette Christiansen. Foto: Per Rasmussen
- Handskerne bliver opløst ved brug af desinfektionsmidler, fortæller hygiejnesygeplejerske i Lolland Kommune Anette Christiansen. Foto: Per Rasmussen
Følg Samfund

To hygiejnesygeplejersker kommer nu med et opsigtsvækkende nødråb i Ekstra Bladet.

Vi mangler værnemidler. Vi mangler ordentlige handsker. Og vi risikerer at smitte medborgere og selv blive syge.

Først i juli kom det frem, at kommunale plejehjem var blevet placeret bagest i køen til værnemidler i starten af coronapandemien.

Regionerne og sygehusene skulle prioriteres, og kommunerne kom i anden række.

Det billede gør sig ifølge hygiejneansvarlige i to af landets kommuner stadig gældende, og de melder fortsat problemer med at bestille nok værnemidler af den rigtige kvalitet.

Privat hjælp nødvendig
I begyndelsen af coronapandemien var værnemidler en stor mangelvare.

Fælleskommunalt Indkøb af Værnemidler, KVIk, blev indsat og skulle efter Lægemiddelstyrelsens anvisninger stå for fælles bestilling og fordeling af værnemidler til de danske kommuner.

Forsyningen fra KVIk har imidlertid været af svingende kvalitet, og mængderne har ikke kunnet dække kommunernes behov. Det melder Anita Rasmussen, hygiejnesygeplejerske i Frederikssund Kommune.

- Hvis vi ikke havde fået en donation fra et privat firma i kommunen, havde vi manglet værnemidler. Vi frygter i fremtiden at stå i en situation, hvor vi mangler, så vi forsøger hele tiden at afsøge markedet for værnemidler, siger hun.

Hygiejnesygeplejerske i Lolland Kommune Anette Christiansen er enig i kritikken.

Ifølge hende har nogle af handskerne, der er leveret til kommunen, været af for dårlig kvalitet. Handskerne bliver opløst ved brug af desinfektionsmidler. Det øger risikoen for smitte af både borgere og plejere.

Samtidig kan de store mængder kemi give hudeksem, hvis ikke handskerne beskytter ordentligt. Kvaliteten af værnemidler er vigtig for, at plejere kan gå på arbejde og føle sig trygge ved ikke at tage smitte med hjem til deres venner og familier.

Fakta: Ekspert frygter andenbølge af corona

Anden bølge af COVID-19 kan ramme os, når det bliver koldere og samfundende verden over langsomt genåbner. Det vil skabe øget behov for værnemidler. Sådan lyder det fra Epidemiolog og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital, Christian Wejse.

- Det er desværre ret sandsynligt, at der kommer en anden bølge af COVID-19. Det er jo en luftvejsinfektion, og det ser vi typisk mere, når vi i vinteren er mindre udendørs, siger han.

Han mener ikke, at vi kommer til at ende samme sted som ved første bølge af COVID, da man mange steder opbygger lagre af værnemidler. Men i takt med at rejseaktiviteten og genåbninger verden over bliver sat i gang, mener han, at det mest sandsynlige er en stigning af tilfælde i Danmark.

- Det tror jeg vi må påregne. Med alt det coronavirus, der er i verden lige nu, så tror jeg vi må regne med, at det er sandsynligt, at vi får en eller anden form for opblussen. Jeg håber vi går i nul inden så længe, men der kan sagtens komme små udbrud importeret udefra, siger han.

En stigning, der ifølge Christian Wejse vil øge behovet for værnemidler yderligere. Flere smitsomme vil betyde et større behov. Fra sygehussektoren kan han ikke genkende manglen på værnemidler, men mener at det er vigtigt, at man har nok hele vejen rundt i systemet for at begrænse smitte.

- Selvfølgelig bør det være en del af en eventuel forberedelse til anden bølge, at sørge for at have de korrekte værnemidler nu, siger han.

Anette Christiansen med en stor flaske sprit til desinficering. Det giver problemer på hænderne, hvis handskerne ikke er gode nok. Foto: Per Rasmussen
Anette Christiansen med en stor flaske sprit til desinficering. Det giver problemer på hænderne, hvis handskerne ikke er gode nok. Foto: Per Rasmussen

Som vinder blæser
Ud over kvaliteten har mængden af handsker ikke været tilstrækkelig, og i Lolland Kommune har man været nødsaget til at købe fra andre steder. Det kan Anita Rasmussen fra Frederikssund Kommune genkende.

- Vi har måttet kigge ud over KVIk og selv skaffe de nødvendige værnemidler, da de systematisk ikke leverede, hvad de skulle. De kommer lidt, som vinden blæser, siger hun.

Handskerne er på vej, lover Fælleskommunalt Indkøb af Værnemidler. Foto: Per Rasmussen
Handskerne er på vej, lover Fælleskommunalt Indkøb af Værnemidler. Foto: Per Rasmussen

Svære at skaffe
Anette Winther, chef for indkøb i Aarhus Kommune og repræsentant for KVIk, kan ikke genkende kritikken.

- Jeg kender ikke alle 98 kommuners situation. Som udgangspunkt kan man bestille de værnemidler, man mangler. Det eneste, vi har svært ved at følge med i, det er handskerne. De er rigtig svære at skaffe på grund af den store efterspørgsel på verdensmarkedet, siger hun.

Efterfølgende melder hun, at man netop har bestilt et stort parti handsker, hvoraf 50 mio. kommer til Danmark i løbet af de kommende uger. En melding, der er tiltrængt i Lolland Kommune, hvor Anette Christiansen lige nu mangler værnemidler af den rigtige kvalitet.

- Vi mangler lige nu handsker, som er af en kvalitet, der passer til arbejdet. Det har vi gjort længe. I hvert fald den sidste halvanden måned, siger hun.

Fakta: Indsat under coronakrisen

KVIk står for fælleskommunalt indkøb af værnemidler. KVIk blev indsat under coronakrisen og arbejder under Lægemiddelstyrrelsens anvisninger.

Instansen har ansvaret for at finde leverandører af værnemidler og sikre logistikken specifikt ift. de danske kommuner.

KVIk er placeret i Aarhus Kommune, men består af indkøbere fra Aarhus, Odense, Aalborg, Roskilde og København.

Indkøberne er primært erhvervs økonomer – en handelsuddannelse uden sundhedsfaglig ekpertise, men de beskriver selv, at de sparrer med sundhedsfagligt personale.

Ikke et problem
Hos KVIk mener de ikke, at den nuværende mangel på handsker er et problem.

- Hvis du spurgte kvalitetsfolk og hygiejnefolk, så ville de sige, at vand og sæbe i udgangspunktet er rigtig fint, hvis man har synligt intakt hud. Så hvis man bare sørger for at vaske hænder rigtig godt, så kan man i plejen rigtig mange steder undvære handsker, siger Anette Winther.

Hun fortæller ligeledes, at KVIk primært består af erhvervsøkonomer - som har en handelsuddannelse, men er uden sundhedsfaglig ekspertise.

Blandt hygiejnefolk i Lolland Kommune mener man, at behovet for handsker er større og mere vidtrækkende. Kemi på hænderne, smitterisiko fra plejer til borger og smitte af multiresistente bakterier er nogle af mange betragtninger, som man ifølge Anette Christiansen skal være opmærksom på.

- Man bruger handsker til alt kemi. Vi bruger også handsker i plejen. Vi smører ikke en borger ind i creme med bare hænder. Vi vasker ikke en borger uden handsker. Der er jo hudbakterier. Det handler ikke kun om covid. Der er den generelle retningslinje fra Statens Serum Institut. Den skal vi jo ikke gå uden om, selvom vi har covid-smitte. Alt andet det smitter jo stadig, siger hun.

Hun beskriver samtidig, at værnemidler, der er godkendt og testet til arbejdsopgaven, er vigtige for at begrænse fremtidig spredning af smitte og for at beskytte medarbejderne i plejesektoren.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde