Syrere i lejr beder Danmark om værn mod overgreb

Udenrigsminister Kristian Jensen besøgte syriske flygtninge i Libanon, der oplever flere overgreb fra hæren

Danmark og det øvrige internationale samfund bør få øjnene op for de overgreb, som den libanesiske hær i stigende grad udsætter syriske flygtninge for i Libanon.

Det er meldingen fra flere syriske flygtninge i en teltlejr nær byen Zahle øst for Beirut, da udenrigsminister Kristian Jensen torsdag lægger vejen forbi.

- Det internationale samfund skulle gå mere ind i, hvordan vi flygtninge bliver behandlet af værtslandene, siger 52-årige Abdullah, der af sikkerhedshensyn optræder uden sit efternavn.

Den spinkle syriske mand flygtede fra hjembyen Raqqa for tre år siden, men oplever i Libanon jævnligt, at soldater fra den libanesiske hær laver voldsomme raids i lejrene.

- De braser ind i teltene og er voldelige. Især mod mændene. Det skulle de vestlige lande interessere sig mere for, siger Abdullah.

Også på et nærliggende aktivitetscenter for flygtningebørn, oplever en af de administrative ledere Inass Amhaz, at børnenes forældre får en hård medfart af de libanesiske styrker.

- Børnene lider, når de ser deres fædre blive slæbt ud af teltene, og vores psykolog og socialarbejdere bruger mange kræfter på at støtte dem oven på oplevelserne, siger hun.

Særligt intense er de uanmeldte besøg tilsyneladende blevet, efter flere selvmordsterrorister i mandags udløste deres bombebælter i byen Qaa godt 100 kilometer nord for Zahle.

- Raids mod flygtningene er sket løbende, men det er helt klart intensiveret efter angrebene i Qaa, siger Inass Amhaz.

Udenrigsminister Kristian Jensen brugte torsdag eftermiddag en del af sin officielle tale ved et møde med den libanesiske udenrigsminister på at kondolere med angrebet i Qaa.

Men det giver ikke carte blanche til at raide lejrene, mener han.

- Det er problematisk, at de laver de her udokumenterede sikkerhedstjek blandt flygtningene.

- De er bekymrede for, om der skjules Isil-krigere (Islamisk Stat red.), men ved at gå hårdt til værks, risikerer de at skubbe nogle over i en mere radikaliseret retning, siger Kristian Jensen.

Den libanesiske udenrigsminister, Gebran Bassil, afviser imidlertid over for Ritzau enhver tale om, at hæren er for hård i sin fremfærd over for de syriske flygtninge.

- Overhovedet ikke. Jeg er uenig. Når du ser nogle, der angriber dig, hvordan kan du så tage let på dem, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, at vi skal lave flere raids. Vi befinder os i åben kamp med terrorister.

9 kommentarer
Vis kommentarer