Syriens vandværker skaber risiko for epidemier

Røde Kors advarer om risikoen for store udbrud af kolera og tyfus i Syrien, hvis vandforsyningen kollapser

Syriens borgerkrigsplagede befolkning står over for en mulig ny trussel. Landets vandforsyning har lidt så store skader under den fire år lange borgerkrig, at systemet risikerer at bryde helt sammen.

Mangel på rent drikkevand vand kan udløse epidemier af dødelige sygdomme som kolera og tyfus. Advarslen kommer fra Internationalt Røde Kors (ICRC).

I store byer som Aleppo og Damaskus er millioner af mennesker jævnligt afskåret fra adgang til vandforsyningen i flere dage. Ofte er det de stridende parter i krigen, der slukker for vandet som en magtudøvelse i de delte byer ifølge ICRC.

Hjælpearbejdere fra ICRC har siden konflikten brød ud i marts 2011 assisteret myndighederne i Syrien med at vedligeholde vandværker over hele landet.

Men nu er der risiko for, at vandforsyningen bryder helt sammen.

- Med de problemer, som konflikten har påført elektricitets- og vandsystemerne, er der risiko for, at disse store netværk begynder at svigte på permanent basis. Og på en måde, som ikke er mulig at reparere, siger Patrick Hamilton, koordinator for ICRC's operationer i regionen, til Reuters.

Han vil ikke udelukke risikoen for, at der i løbet af de næste to år i byer som Aleppo vil opstå epidemier og nævner specifikt udbrud af kolera og tyfus.

Trods et svækket hospitalsvæsen er sundhedstilstanden i den syriske befolkning "forholdsvis" god ifølge ICRC. Og adgangen til rent vand er en del af forklaringen på det.

Men det vil ændre sig, hvis vandforsyningen kollapser.

- Man vil se kæmpe epidemier, som i sidste ende vil udslette store dele af befolkningen, siger Patrick Hamilton.

Internationalt Røde Kors forsøger også at bidrage til at opretholde vandforsyningen i områder, som Islamisk Stat har erobret.

- Vi har været i stand til sende materialer til at understøtte vandsystemerne i områder under deres kontrol. Men i begrænsede mængder, siger Patrick Hamilton.