Syrisk flygtning i Næstved: Jeg vil have flere penge

Omar Husein ville forlade Danmark, hvis ikke kommunen nægtede ham at tage børnene med sig

Omar Husein, der kom til Danmark i 2014, ønsker ikke at blive fotograferet. Billedet stammer fra Rødby, hvor flygtninge og migranter gennem de seneste år er ankommet i tusindvis. Foto: Per Rasmussen
Omar Husein, der kom til Danmark i 2014, ønsker ikke at blive fotograferet. Billedet stammer fra Rødby, hvor flygtninge og migranter gennem de seneste år er ankommet i tusindvis. Foto: Per Rasmussen

Egentlig burde han være glad. For syreren Omar Husein har på rekordtid opnået det, de fleste asylsøgere kun drømmer om.

11. november 2014 kom han selv til landet. Siden fik han asyl, og efter at han fik bevilget familiesammenføring og fik sin kone og tre børn på 3, 7 og 10 år herop, er det også lykkedes at finde en bolig.

Men Omar er ikke glad.

- Hvis ikke kommunen sagde, at jeg ikke må tage mine børn med, så var jeg rejst væk igen, siger Omar Husein via en tolk til Ekstra Bladet.

36.000 læsere i flygtninge-diskussion: 'Afvis alle asylsøgere!'

Det er pengene, det kniber med. Al Omar Huseins energi bruger han på at få sine børn til at smile. Men det er svært, når der ikke engang er til en iPad eller andet legetøj, som andre af børnenes kammerater i skole og børnehave ellers har.

Få møbler
Det er ikke Næstved Kommune, som har fundet den bolig i Næstved, som familien bor i. I et par måneder boede de på et værelse i en nedlagt sfo i en landsby 12 kilometer fra Næstved. Først da nogle danske flygtningevenner tog affære, lykkedes det familien at flytte i deres eget.

Men stuen i det tidligere pottemageri er næsten tom for møbler bortset fra to madrasser på gulvet, en sofa og et sofabord.

Omar Husein og hans kone får 13.000 kroner om måneden i integrationsydelse. Boligen koster dem 9000 kroner med forbrug. Og selv om Næstved Kommune fra næste måned har stillet familien i udsigt, at den vil få 3000 kroner i boligtilskud hver måned, så forslår økonomien slet ikke til et anstændigt liv, hævder Omar Husein.

- Jeg har ikke engang en barnevogn til den yngste. Jeg må bære hende i børnehave. Og i denne måned har vi 200 kroner tilbage at leve for, forklarer Omar Husein, som allerede en gang har forsøgt at klage sin nød gennem pressen. Det var, da han boede det andet sted og gav udtryk for, at han følte, han var i fængsel.

Det gav ham så meget negativ respons fra andre flygtninge, at han denne gang totalt afviser at lade sig selv eller sine børn fotografere.

Taknemmelig
Vel er Omar Husein klar over, at han får hjælp. Og han er da også taknemmelig for den støtte, lokalbefolkningen giver, når de indimellem kigger forbi.

Men han synes ikke om det integrationsforløb på tre år, som han og hustruen tvinges gennem. Den står på sprogundervisning og for Omars vedkommende et praktikforløb i en børnehave i en anden by. Og han bryder sig ikke om den kadaver-disciplin, som der udvises fra myndighederne.

- Kommer man bare et par minutter for sent, så bliver man trukket i ydelse, siger han.

Balkan-flygtning fra tysk lejr: Vi vil have del i jeres velstand

Omar Husein kan ikke umiddelbart selv se nogen anden løsning på integrationsspørgsmålet for mange af de andre flygtninge og migranter, som også får asyl i Danmark, end at de skal have flere penge og billigere boliger.

– For vi får aldrig job eller bliver integreret, når vi hverken har uddannelse med os eller taler sproget, siger Omar Husein, der i sit hjemland blandt andet havde arbejde som tobakshandler og tøjsælger.

Flygtninge-regning til kommuner: 5000 boliger, 1200 pædagoger, 20 læger

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?