Syriske Joud lærte dansk på seks uger: Så god er hun efter et halvt år

Husker du den syriske pige, der talte dansk efter kun 6 uger i Danmark. Nu er hun begyndt i en dansk skole

Hør Joud Saleh tale dansk og læse op af en bog i indslaget her. Video og redigering: Rene Schütze

Den lille syriske pige Joud Saleh imponerede alle, da hun efter kun seks uger i Danmark havde lært at tale dansk. Det var tilbage i december. Få måneder efter blev hun derfor flyttet fra en modtageklassen i Brønderslev over i en helt almindelig skoleklasse på Hjallerup Skole. Der har hun gået siden vinterferien.

- Jeg var lidt nervøs første dag. Men så fik vi nogle bøger, og alle de andre vidste heller ikke, hvad de handlede om. Det var om grundled og verber med kryds og bolle, siger 11-årige Joud. På flydende dansk.

- De andre børn er mega søde. Dem, der sidder ved siden af mig, er søde til at hjælpe. Også til at hjælpe mig med reglerne i spil og lege i frikvartererne.

Her står den på gemmeleg, fangeleg, dødbold og dåseleg.

- Sten, saks, papir kendte jeg godt fra Syrien, siger Joud.

Se hende tale dansk efter seks uger på TV2 Nord.

Halvandet års adskillelse
Familien Saleh kommer fra Al-salamiyah i Syrien. Det er en by på størrelse med Aalborg. Faren Thaer ejede en parfumebutik med tre ansatte og arbejdede samtidig på en stålfabrik. Moren, Reem, var engelsklærer. Tre gange blev Thaer hentet af politiet, før han flygtede fra Syrien til Danmark. Joud blev tilbage i Syrien med sin mor og lillesøster Ryam på 5 år.

 

- Det var meget svært. Jeg var nervøs for kidnapning og bomber. Det var en dårlig situation at være i Syrien alene, siger Reem.

Der gik halvandet år, før familien blev genforenet i Danmark, hvor de har fået politisk asyl. Familien bor i en lejlighed i den nordjyske by Hjallerup. Begge forældre går på sprogskole og er meget fokuserede på at lære dansk. De må dog se sig slået af begge døtre, der begge taler flydende dansk.

- Da vi havde været her i nogle få dage, havde vi en samtale med en socialrådgiver. Her lærte Joud at tælle til tusind på meget kort tid. Det tog mig tre måneder. Det har været så nemt for pigerne, siger Thaed Saleh på dansk.

Julemanden og jordskælv
Joud har lært sig dansk ved at se Ramasjang og læse bøger. Familien låner bøger på det lokale bibliotek og har en aftale om at læse derhjemme hver dag. Joud foretrækker fagbøger.

-  Jeg har læst om julemanden, jordskælv, Sverige og mode, siger Joud, der gerne vil være designer.

Foreløbig koncentrerer hun sig dog om det samme som de fleste andre 11-årige: fritidsinteresser og veninder.

- Jeg går til svømning. Og i går var jeg til spejder for at se, om jeg kunne lide det. Til sommer skal jeg til ridning med min bedste veninde, og så skal jeg gå til klaver på musikskolen, siger Joud Saleh.