Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?

Syv geniale tips til køkkenet: Dine gæster vil tro, du er en mesterkok

Dine gæster vil være imponerede for evigt, hvis du følger disse syv geniale tips

Her er det marinerede lammekoteletter serveret på en bund af salat og friske bær. Foto: manguzmo/Flickr
Her er det marinerede lammekoteletter serveret på en bund af salat og friske bær. Foto: manguzmo/Flickr
Følg Samfund

Det er en fantastisk fornemmelse at servere lækker mad for sine gæster.

Men det løber hurtigt op i ubehagelige beløb, hvis du skal rundt i diverse delikatessebutikker og købe specialimporterede råvarer og nynordiske specialiteter.

Heldigvis finder gourmet-produkter og gode råvarer i stigende grad vej til supermarkederne, så du i dag ikke behøver købe dig fattig, når du gerne vil forkæle dine gæster med et lækkert måltid.

Det glæder bl.a. gourmetkokken Wassim Hallal, der er kendt fra tv og sin restaurant Frederikshøj i Aarhus, og som samarbejder med supermarkedskæden Lidl om en række gourmetprodukter.

- Vi danskere har så utroligt travlt, at det ofte går ud over vores mad. Jeg vil gøre det nemmere at tilberede et velsmagende og lækkert måltid mad, hvor smagen og kvaliteten er i top. Vi skal nyde smagen, duften, konsistensen. Mad er ikke noget, der bare skal overstås, det skal være en højtid igen, siger Wassim Hallal.

Vi bruger mindre tid på mad
En ny undersøgelse viser da også, at danskerne bruger stadig mindre tid på at lave mad. Ifølge organisationen Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes madkultur, der netop er offentliggjort, går det den forkerte vej. Gruppen af danskere, der bruger under 15 minutter på at lave aftensmad, er steget fra 26 til 32 procent siden 2015.

Den andel, der bruger mellem 15 og 45 minutter på at lave aftensmad, er uændret, og den del, der brugte over 45 minutter, er faldet fra 12 pct. til otte pct. Især blandt ældre over 65 år er der sket et skred, så dobbelt så mange bruger nu under et kvarter på at lave aftensmad.

Og det kan da også virke ærgerligt, at vi ikke bruger mere tid på at lave god mad. Det behøver nemlig ikke være svært, men det tager naturligvis lidt ekstra tid. Tid, der er givet godt ud, når dine gæster smiler begejstret over det gode måltid.

Selv om danskerne er begyndt at bruge mindre tid på madlavning, går vi ikke mindre op i kvalitet end tidligere. Snarere tværtimod. Og heldigvis behøver gourmetprodukter ikke kun at være for de få, som du kan du se i denne video, hvor supermarkedskæden Lidl overrasker kunderne i en pop-up butik for at gøre opmærksom på, at du nu kan få gourmetprodukter i din lokale Lidl.

Syv geniale tips
Som inspiration til den gode mad, giver Ekstra Bladets madkyndige skribenter dig herunder syv simple tricks til, hvordan du overrasker dine gæster og giver dem en 5-stjernet madoplevelse uden at blive ruineret. Velbekomme!

Kartofler -  sådan har du ikke fået den før
Nu falder gæsterne ned af stolen. Du skal nemlig lave frække fondant kartofler, der er ganske nemme at tilberede, og som smager helt fantastisk. Du skal bruge en stor bagekartoffel pr. gæst, som du først skærer bunden af i begge ender og derefter skærer siderne af, så kartoflen bliver cylinderformet. Så steger du kartoflerne stående på højkant i olie i en dyb pande, til bunden er dejlig gylden.

Dup olien af panden og vend kartoflerne om, mens du tilsætter en god klat smør. Når den anden ende af kartoflerne også er blevet gylden, tilsætter du okse-, grøntsags- eller kyllingefond, så kartoflerne er ca. halvt dækket af væske. Smid så panden med kartofler i en varm ovn på 180 grader i ca. 25-30 minutter -  kartoflerne skal være bløde indeni, når du tager dem ud. Stik forsigtigt med en kniv for at at være sikker på, at de har fået nok. Nu har du fondant kartofler - sprøde på toppen og bløde indeni. Server dem evt. til godt kød med sauce til.

Kartoffel fondant er en anderledes og utrolig lækker måde at servere kartofler. Foto: Wikimedia commons
Kartoffel fondant er en anderledes og utrolig lækker måde at servere kartofler. Foto: Wikimedia commons

Glohed pizzasten på bordet
Anretning betyder alt, når gæsterne skal imponeres. Og har du en pizzasten, kan du nemt tilføre lidt ekstra wow-effekt til din mad. Når du serverer eksempelvis en culottesteg eller lignende, kan du varme din pizzasten med i ovnen og skrue helt op, mens stegen hviler ca. 15-20 minutter, efter du har taget den ud ved 48 grader centrumtemperatur.

Sæt pizzastenen på spisebordet med et stort skærebræt eller flere bordskånere under og skær stegen ud på den. De blodrøde skiver får så lige den sidste tilberedning på den glohede sten, mens duften og varmen sætter ekstra gang i mundvandet og hyggen ved bordet. Pas på fingrene, naturligvis, da stenen er meget varm.

Lammekød natten over
Lammekød er noget af det fineste og bedste, man kan få, men kun når det er tilberedt og krydret helt perfekt. Hvis du gerne vil imponere dine gæster med super lækkert lam, kan du gøre følgende: Køb noget godt lammekød i supermarkedet, eksempelvis lammekoteletter, og put det i en frysepose sammen med friskhakket rosmarin, timian, knust hvidløg, eller hvad du ellers godt kan lide af krydderurter, og lad det marinere natten over i køleskabet.

Drys med salt og peber og steg kødet på en hed pande i en blanding af smør og olivenolie ca. et-to minutter på hver side. Kødet vil nu smage himmelsk af krydderurter og have masser af saft og kraft. Du kan også bruge svinekoteletter med skaft, det smager også skønt.

Her er det marinerede lammekoteletter serveret på en bund af salat og friske bær. Foto: manguzmo/Flickr
Her er det marinerede lammekoteletter serveret på en bund af salat og friske bær. Foto: manguzmo/Flickr

Kylling så fuglene synger
Det er en kunst at tilberede et stykke kylling til perfektion, så det bliver gennemstegt samtidigt med. at det har masser af saft og smag. Der er dog en måde, hvorpå du nemt kan give kyllingen den optimale tilberedning. Du skal gøre følgende: Køb kyllingebryster, som du først banker, så de har samme tykkelse. Dette kan klares med bunden af et glas. Vend herefter kyllingen i dine foretrukne krydderier - du kan også bare give dem et generøst skud salt og peber.

Find en sauterpande frem, og giv den høj varme. Du kan vælge at stege i enten smør eller olie. Når panden er varm, lægger du kyllingen på og lader det stege på den ene side i 1-2 minutter.

Herefter vender du kyllingen, skruer ned på laveste blus, sætter låget på sautépanden og lader den stå i 10 minutter. 

Slutteligt vender du kyllingen en sidste gang og slukker helt for varmen. Lad det stå og trække under låg på den stadig varme pande i 10 minutter og voilà: Der er saftig, mør og perfekt gennemstegt kyllingebryst klar, der viser dine gæster, at du har helt styr på kunsten at stege kylling.

Perfekt stegt kyllingebryst kan serveres i skiver med stegte grøntsager, eller hvad du selv synes er lækkert. Foto: Pixabay
Perfekt stegt kyllingebryst kan serveres i skiver med stegte grøntsager, eller hvad du selv synes er lækkert. Foto: Pixabay

Kogt i egen juice
Til kødet skal man naturligvis have lækre grøntsager, og hvis du gerne vil have ekstra meget smag, kan du koge dem i egen saft. Yes, du hørte rigtigt. Eksempelvis kan du juice et kg gulerødder og koge 300 gram friske i saften. Det får gulerødderne til at eksplodere af smag, og dine gæster vil måbende kigge på dig, når de smager dem. Server dem eksempelvis til kødretter, hvor der skal noget grønt på siden. Du kan også lave samme trick med rødbeder.
Gulerødder kogt i egen juice eksploderer med smag. Foto: Pexels
Gulerødder kogt i egen juice eksploderer med smag. Foto: Pexels

Langtidsstegt culottesteg
Culottesteg er en stadig mere populær og relativ billig udskæring, der smager skønt, men som kan være svær at stege til perfektion. Et godt tip er derfor, at langtidsstege den i en bradepande ved 60 grader i fem-seks timer. Krydr stegen godt med salt og peber, steg den af på en varm pande og læg den i en bradepande. Hæld en god slat vin(rød eller hvid) ned i bradepanden sammen med krydderurter som timian og rosmarin og øs det over stegen to gange i timen, mens den steger. Husk stegetermometer. Ved 53 grader er stegen dejlig rød. Når du serverer den, vil den have masser af smag, mørhed og duft af vin og urter. Smager særligt godt med bearnaise -  se næste punkt.
Her er det culottesteg med kartoffelbåde. Foto: Flickr/cyclonebill
Her er det culottesteg med kartoffelbåde. Foto: Flickr/cyclonebill

Lav din egen bearnaise
Intet slår en hjemmelavet bearnaisesauce. Det er essensen af det franske køkken, og det tætteste man kommer på flydende lykke. Du kan finde mange opskrifter på nettet, men denne virker hver gang: Køb skalotteløg og frisk estragon(fås hos grønthandleren) og hvidvinseddike, 250 gram smør(til fire personer) og æggeblommer. Hak og kog 1-2 skalotteløg, stænglerne fra estragon(bladene skal hakkes og i saucen til sidst) sammen med 1 dl hvidvinseddike i en gryde sammen med en sjat vand eller hvidvin.

Lad væsken koge ned til ca. en tredjedel og hæld det gennem en si ned i en ren gryde. Sæt gryden i et vandbad og pisk tre æggeblommer ned i essensen med en el-pisker. Smørret, som du har smeltet i en gryde, hældes ganske langsomt ned i gryden, mens du pisker konstant. Start med at hælde tre-fire spk. af den flydende smør i, inden du hælder resten i.

Pisk to-tre minutter til saucen er cremet. Smag til med frisk citronsaft, cayennepeber samt salt og peber. Varm saucen op i vandbadet inden servering. Du vil nu for altid blive husket i dine gæsters madhjerter, særligt hvis du serverer godt kød og fritter til.

Alle elsker hjemmelavet bearnaise: Foto: vagueonthehow/Flickr
Alle elsker hjemmelavet bearnaise: Foto: vagueonthehow/Flickr

Verdens bedste fritter
Hvis du er typen, der kan finde på at servere fritter eller andre typer kartofler fra frost, så skal du være særligt opmærksom nu. For det her er verdens bedste opskrift på pommes frites, som dine gæster med garanti aldrig glemmer dig for. Og det er såre simpelt, det kræver bare lidt tid: Køb bagekartofler, skær dem ud i tykke stave(1x1 cm og så lange som muligt), og kog dem i godt saltet vand i ti minutter. Ta' dem op og tør dem af, og frys dem ned i mindst én time.

Tag dem op af fryseren og fritter dem i 130 grader varm olie i fem minutter. Ta' dem op og smid dem i fryseren igen. Dette har du måske gjort en dag eller to i forvejen, så når gæsterne er klar til at spise, smider du fritterne direkte fra frost op i fritøsen eller gryden med olie en sidste gang på 180 grader, indtil de er godt gyldne. Fritterne er nu bløde indeni og sprøde uden på - det bliver ikke bedre. Særligt hvis du også laver en hjemmelavet bearnaise sauce til.

De berømte triple cooked fries. De fåes ikke bedre. Foto: Keith McDuffee/Flickr
De berømte triple cooked fries. De fåes ikke bedre. Foto: Keith McDuffee/Flickr

Når kvalitet er den bedste opskrift

God mad handler om kvalitet. Og kvalitet handler om de bedste produkter og om at kende dem, der producerer dem. Det er her, rejsen starter – på marken, i mejeriet, på møllen og hele vejen frem til vores butikker og dit middagsbord.

Sammen med gourmetkokken Wassim har vi hos Lidl sat os for at finde frem til kun det bedste af det bedste. Med sortimentet hæver vi ganske enkelt barren for kvalitet i din Lidl. Som Wassim siger: ”Kvalitet er ikke kun for de få.”

Velbekomme.

Artiklen er sponseret af Lidl

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind