Tårevædet Sherin Khankan: - Det er en sort dag for demokratiet

Den principielle dom, hvor Naser Khader, Marcus Knuth og Martin Henriksen netop er blevet frifundet, ses ikke som et direkte nederlag for religionssociologen og imamen Sherin Khankan

- Dommen handler ikke kun om injurier. Den handler om politisk magtmisbrug, hvor tre politikere har spredt løgne og usandheder møntet på offentlige personer.

Sådan lyder det fra Sherin Khankan, der onsdag formiddag har tabt sit civile søgsmål mod de tre politikere.

45-årige Sherin Khankan er meget berørt over dommen, selvom hun inden domskendelsen sagde, at hun havde vundet 'uanset hvad'.

Hun siger, at kendelsen giver Naser Khader et 'greencard' til at fortsætte sin terrorisering af hende som privat og offentlig person.

- Det her handler ikke kun om jura. Det handler om, at de har benyttet en mulighed til at fremsætte anklager mod mig, som jeg gang på gang har tilbagevist, siger Sherin Khankan og nævner, at de tre politikere 'har tabt i offentligheden'.

- På den måde føler jeg, at det er en sejr for mig i sidste ende, for alle kan se, at de her politikere har udnyttet deres magt til at undergrave mig og min fredelige ngo, siger hun.

- De her tre politikere er ikke blevet frifundet. De skjuler sig bag en immunitetsregel. Derfor er det en sort dag for demokratiet, siger Sherin Khankan.

- Det er uacceptabelt, at jeg har skullet døje med denne her sag. Jeg føler, jeg er blevet stærkere dog. Jeg er en offentlig person, jeg er aktivist, og derfor giver det slet ikke mening, at jeg skal være tilhænger af barbariske straffemetoder og være radikal islamist, siger Sherin Khankan, der til daglig er direktør for Exitcirklen, som er en organisation, der bekæmper psykisk og fysisk vold mod kvinder og mænd.

- Jeg har været hos den franske præsident, der har rost mig for mit arbejde. Det er ikke kun en blåstempling af mit virke, men i virkeligheden er det en godkendelse af, at alt det, som jeg står for, ikke er problematisk, forklarer hun.

Dommen freder de tre politikeres ytringsfrihed og deres sigtelser, der var rettet mod Sherin Khankan og Khaterah Parwani, der tilbage i 2017 fik bevilget 680.000 kroner fra Satspuljen.

Khader fortryder ingen ord mod Khankan i injuriesag

Folketingsmedlem Naser Khader (K) mener ikke, at han har sagt eller skrevet noget fokert om Sherin Khankan, der er direktør for Exitcirklen og imam. Tirsdag blev han frikendt af Østre Landsret for indholdet i et Facebook-opslag, mens hans status som folketingsmedlem betød, at retten ikke gik videre med en sag omhandlende en mail om Khankan. (Arkivfoto) Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Folketingsmedlem Naser Khader (K) mener ikke, at han har sagt eller skrevet noget fokert om Sherin Khankan, der er direktør for Exitcirklen og imam. Tirsdag blev han frikendt af Østre Landsret for indholdet i et Facebook-opslag, mens hans status som folketingsmedlem betød, at retten ikke gik videre med en sag omhandlende en mail om Khankan. (Arkivfoto) Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
 

Folketingsmedlem Naser Khader (K) fortryder intet, som han har sagt og skrevet om Sherin Khankan, der er direktør for Exitcirklen og imam.

Det siger han tirsdag, efter at Østre Landsret afviser en sag om injurier mod ham samt folketingskollega Marcus Knuth (K) og tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen (DF). Blandt andet på grund af deres status som folketingspolitikere, som giver dem immunitet.

- Jeg er glad for resultatet, at jeg er blevet frikendt. Anklageren har haft en sort, islamistisk fortid, og det er fair nok, hvis man er blevet klogere, men man skal indrømme det, siger Khader.

- Sagen har varet i to-tre år, og det har været en irriterende sag at have hængende over hovedet. Jeg står ved det, jeg har skrevet, og det har jeg fået rettens ord for, siger Khader.

I sagen har Sherin Khankan sagsøgt de tre politikere for at have sværtet hende til på strafbar vis i en mail. I mailen skrev de til andre udlændingeordførere, at Sherin Khankan havde ekstreme holdninger.

Landsretten afviser sagen, fordi folketingsmedlemmer ikke kan drages til ansvar for deres ytringer i Folketinget. Medmindre Folketinget har givet sit samtykke, og det er ikke tilfældet i denne sag.

Khader blev foruden mailen også sagsøgt for på Facebook at have kaldt Sherin Khankan for radikal islamist. Den del har Østre Landsret frifundet ham for.

- Jeg er blevet anklaget for nogle andre ting end de to andre. Og det er jeg blevet frikendt for. Det er det centrale for mig. Det hæfter jeg mere ved end det andet, siger Khader.

Med 'det andet' henviser Khader selvsagt til, at han er beskyttet af Grundlovens paragraf 57. Dermed kan Østre Landsret ikke gå videre med sagen om indholdet i mailen.

- Du kan ikke have, at folk i tide og utide sagsøger folketingsmedlemmer, fordi man er uenig med dem. Det er det, som dommen understreger, har jeg forstået på min advokat, siger Khader.

Han afviser at gemme sig bag sin status som folketingsmedlem.

- Jeg har ikke bedt om immunitet, siger Khader.

I mailen, som de tre politikere stod bag, forsøgte de at få stoppet en bevilling på 680.000 kroner til Exitcirklen.

Politikerne skrev blandt andet, at Khankan skulle have forsvaret piskeslag som straf for utroskab. Det var i en artikel fra 2011.

Hendes advokat har påpeget, at Khankan i artiklens indledning skriver, at hun er imod barbariske straffe. /ritzau/