Tæt løb om gyldighed af EU-afstemning i Holland

Stemmeprocenten fra dagens afstemning i Holland ligger og balancerer omkring de påkrævede 30 procent.

Det er fortsat uvist, om onsdagens folkeafstemning i Holland om EU's associeringsaftale med Ukraine er gyldig eller ej. Det viser de første målinger, efter at valgstederne er lukket klokken 21, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De første valgstedsmålinger viser således, at valgdeltagelsen ligger på et sted mellem 29 og 32 procent. For at den vejledende folkeafstemning skal være gyldig, kræver det, at mindst 30 procent af de stemmeberettigede stemmer.

Ifølge de første valgstedsmålinger har 64 procent af de, der har stemt, sat kryds ved nej til aftalen, mens 36 procent har stemt ja.

Den lave valgdeltagelse skal ses i lyset af, at mange hollændere er forundret over, at de er blevet bedt om at stemme om så vanskeligt et spørgsmål. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Det er noget vrøvl, som koster masser af penge og drejer sig om noget, ingen forstår, fortæller ja-vælgeren Trudy i det centrale Amsterdam.

Folkeafstemningen er kommet som lidt af en overraskelse ikke mindst for de hollandske politikere, selv om en ny lov, der trådte i kraft sidste år, ellers netop baner vej for flere folkeafstemninger.

Sammen med EU-kritiske bevægelser har en samfundssatirisk blog - Geenstijl, der betyder "Ingen stil" - på nettet ført an i en kampagne, hvor der er indsamlet langt over de nødvendige 300.000 underskrifter for at udløse folkeafstemningen.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har tidligere advaret om, at det vil kunne udløse en større europæisk krise, hvis hollænderne stemmer nej til aftalen, der skal knytte Ukraine tættere til EU både politisk og økonomisk.

Ukraine har været igennem et blodigt opgør om, hvorvidt landet skal knytte sig til Rusland eller til EU, og ukrainerne ligger stadig i konflikt med russerne, efter at de blev vraget til fordel for EU.

24 kommentarer
Vis kommentarer