Tak brexit: Boligejere får penge for at låne

Boligejere med de nye ultrakorte lån har fået fastsat renten for det næste halve år. For nogle er den ligefrem negativ

Danske husejere kan takke de oprørske englændere for endnu en gang rekord lave renter. Foto: Jakob Jørgensen
Danske husejere kan takke de oprørske englændere for endnu en gang rekord lave renter. Foto: Jakob Jørgensen

Så er der igen godt nyt til boligejerne.

Englændernes trang til frihed har rystet storkapitalen, og for de danske boligejere er det ensbetydende med en ny omgang ultra lave renter.

Mandag blev renten fastsat for de næste seks måneder for de tusindvis af boligejere, der har kastet sig over de nye ultra korte lån med navne som Kort Rente, Rente Kort og Flex Kort. Og for nogle betyder det, at de ligefrem får penge for at låne.

- De boligejere, der har valgt et Kort Rente lån, kan være godt tilfredse. I hvert fald er renten endnu engang blevet fastsat til så lavt et niveau, at de traditionelle lærebøger på økonomi-studiet kommer til kort. Vi skal ikke langt tilbage, før enhver snak om, investorerne ville være villig til at betale boligejerne for at låne deres penge, ville blive betragtet som noget sludder, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Der er nu ikke nogen, der ligefrem får sat penge ind på bankbogen. For nok er renten er negativ, men inden regnestykket bliver gjort endeligt op, skal du først betale et tillæg til investorerne, og dernæst skal du betale det forhadte bidrag til realkreditinstituttet.

Nordea Kredit vinder
Ser man bort fra bidragssatsen, ser det bedst ud for boligejere med lån i Nordea Kredit skarpt forfulgt af Totalkredit.

- Den rente, boligejerne skal betale for deres lån det næste halve år, afhænger af det tidspunkt, deres lån er udstedt på. De bedst stillede boligejere får en rente inklusiv tillæg på bare -0,31 pct. Det er ny rekord, siger Lise Nytoft Bergmann.

Tager man udgangspunkt i et lån på 1 mio. kr. uden afdrag og en rente på -0,31 pct., betyder det, at boligejerne skal betale en samlet ydelse på 409 kr. om måneden efter skat i andet halvår af 2016. Ydelsen består af en renteindtægt på 258 kr. og et tillæg på 875 kr. Samlet set giver det en ydelse på 617 kr., der efter skat reduceres til 409 kr.

Bidrag ødelægger festen
- Boligejerne skal dog stadig betale bidragssats, og da bidragsbetalingen er større end den betaling, boligejerne vil få for at låne investorernes penge, vil terminsopkrævningen stadig lyde på et positivt beløb. Først i det tilfælde, hvor renteudgiften er mere negativ end bidragsbetalingen, vil boligejerne opleve, at der triller penge ind på kontoen. Der er vi ikke helt endnu, siger Lise Nytoft Bergmann.

De øvrige boligejere i Nordea Kredit får en rente inklusiv tillæg på enten -0,01 pct. eller +0,08 pct.

- Det er i alle tilfælde en meget lav rente, konstaterer Nordea Kredits økonom.

Tillæg udligner forskel
Nordea Kredit og Totalkredit er de eneste realkreditinstitutter, der opererer med negativ rente. Til gengæld varierer tillæggene relativt meget fra institut til institut, så det i sidste ende er med til at udligne forskellen.

Totalkredit rammer som nævnt 2. pladsen med -0,16 pct. til de heldigste, mens de bedste renter plus tillæg lyder på henholdsvis 0,0 pct. og 0,15 pct. i Realkredit Danmark og BRF Kredit.  

..................

Fakta

Ny rente plus tillæg til investor det næste halve år:

(Tillægger afhænger af, hvornår lånet er optaget).

*Nordea Kredit: -0,31 pct., -0,1 pct. og 0,8 pct.

*Totalkredit: -0,16 pct., 0,0 pct. og 0,14 pct.

*Realkredit Danmark: 0,0 pct., 0,0 pct. og 0,11 pct,

*BRF Kredit: 0,15 pct.

..............

 

Brexit giver come back til superlån

Men fastsættelsen af renten på de ultrakorte realkreditlån kun delvist nåede at blive påvirket af det engelske nej til EU, så slår brexit klart igennem på de daglige renter.

Det betyder, at du igen kan få et fastforrentet 30 årigt lån til kun 2,0 pct. og tilmed til en luxuskurs omkring de 98.

- Det er lavere end det historiske gennemsnit for F1 lån. Så det er altså et rigtig godt 'bet', siger Mikkel Høegh, afdelingsdirektør i BRF kredit.

Også Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, ser store muligheder i den lave faste rente.

- Rentefaldet betyder, at konverteringsmulighederne for boligejere med fastforrentede lån er blevet styrket. Det er især låntagere med fastforrentede 3,5 pct. lån eller derover, der har gode konverteringsmuligheder i øjeblikket, siger han.

Men brexit slår igennem på alle renter. Det gælder også for de forskellige flexlån

Mikkel Høegh tør dog ikke love, at den rekord lave rente holder lige til næste refinansiering.

- Finansmarkederne har det jo med først at reagere med chok og derefter besinde sig. Men under alle omstændigheder bliver det til superlave renter.