Taknemmelige veteraner får medalje på flagdag

Udsendte, der er tilbage i Danmark, fejres lørdag ved flagdagen samt med en medalje for international tjeneste

I forbindelse med flagdagen, der ærer nuværende og tidligere udsendte på mission for Danmark, vil Forsvaret uddele de første af 32.000 medaljer som tak til tidligere udsendte for deres tjeneste i udlandet før 2010.

Medaljerne vil blive modtaget med taknemmelighed hos langt de fleste soldater, forventer formanden for Fonden for Danske Veteranhjem og tidligere generalmajor Jan Brun Andersen.

- Der er formentlig nogen, hvor det ikke betyder så meget, men der er rigtig mange, der sætter pris på det, fortæller han.

- Efter at der blev lavet en dansk medalje, der ikke gik så langt tilbage, så tror jeg, at man blandt veteranerne er glade for, at Folketinget også husker dem, der blev sendt ud, inden den blev indstiftet.

Han henviser til, at medaljen, der hedder Medalje for International Tjeneste, i første omgang kun blev givet til personer, der havde været udsendt på mission efter 2010.

En politisk aftale har siden gjort det muligt, at alle udsendte på mission fra 1948 til 2010 kan få en medalje.

De første medaljer bliver givet til veteranerne på flagdagen, der i forvejen udgør en vigtig dag for de danske veteraner, forklarer Jan Brun Andersen.

- Det har stor betydning for alle veteraner, uanset om de kommer fra Forsvaret, Beredskabet, Politiet eller hvem ellers, det officielle Danmark har sendt ud, siger han.

- Både for de veteraner der kommer hjem stærkere, end de troede. Men også for dem der kommer hjem med sår på sjæl og legeme. For alle dem og deres pårørende har det stor betydning, at man fra dansk side over hele landet fejrer dem.

Det er ikke kun fejringen på Christiansborg og Kastellet i København, der bliver bemærket hos veteranerne.

- Også ude i landets kommuner er det et godt signal til veteranerne, at kommunerne er der, vil anerkende dem og ikke mindst vil hjælpe dem, der har brug for det

Forsvaret har ikke identificeret alle 32.000 modtagere af medaljen endnu. Efter flagdagen vil de tidligere udsendte, der er identificeret blive kontaktet, mens man med informationskampagner vil forsøge at finde resten.

33 kommentarer
Vis kommentarer