Taler perfekt dansk: De vil snyde dig for gigant-beløb

Et opkald fra din 'bank' kan blive en bekostelig affære

Digital svindel er udbredt, men hvordan beskytter man sig mod at blive snydt af svindlere? Tech-redaktør Heine Jørgensen giver gode råd.

Når ens bank ringer, tager man som regel telefonen.

Og har man en person i den anden ende, der udgiver sig for at være rådgiver for din bank, kan det måske få paraderne til at falde.

Den troværdighed udnytter en række svindlere i øjeblikket med en udspekuleret metode til at flå din konto, advarer Nets.

- Vi har set det siden i sommer, og svindlerne taler perfekt dansk.

- De har brugt nogle redskaber til at 'spoofe' telefonnummeret, så det ligner, at det er din bank, som ringer, siger Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets, ifølge DR.

Trine Møller er chef for politiets landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet. I centeret har man set en stigning i antallet af sager om personer, der bliver franarret personlige oplysninger telefonisk. Foto: Linda Johansen 112 Flere tilfælde af telefon-svindel: Kriminelle snyder sig til personlige oplysninger

Særlig engangskode
I telefonen lyder det, at svindleren har i sinde at annullere en overførsel, og at forbrugeren dernæst vil modtage en engangskode - en såkaldt 3d-sms.

Mhishkhl  og hans kone er i gang med uddannelse, danskundervisning og indslusning på arbejdsmarkedet. Nu truer telefonsvindel dem på deres nye liv i Danmark. Foto: Jonas Olufson Samfund Familie franarret NemID og sat i gæld: Frygter at miste opholdstilladelse

Engangskode på sms

En 3d sms bruges som en ekstra sikkerhedsløsning, når de handler på nettet.

Ved tilmelding til en netforretning tilknytter du med NemID dit mobilnummer til dit betalingskort. Når du, efter endt tilmelding, modtager en engangskode via SMS på din mobiltelefon, skal du taste koden ind på det skærmbillede, som kommer frem i forbindelse med din handel. Derefter kan du afslutte handlen i netbutikken.

Løsningen sikrer identifikation af den person, der foretager handlen på nettet. Problemet er dog bare, at hvis svindlere i forvejen har adgang til dit kortnummer, så vil de ved hjælpe af engangskoden have ubegrænset mulighed for at handle på nettet fra din konto.

Kilde: Nets.

-  Det er utroligt ubehageligt at blive mistænkeliggjort på den her måde. Hvis man var skyldig i det, kunne man godt forstå det. Men man føler jo, at man bliver lagt ned. Det koster nogle søvnløse nætter, siger Gorm Hansbøl om sin oplevelse. Foto: Aleksander Klug 112 Gorm fik NemID stjålet: Nu jages han af inkassofirma

Såfremt den kode havner hos svindleren, er skadet sket. Ens betalingskort bliver nemlig registreret i en app, der kan bruges til betaling. På den måde kan svindleren benytte appen som betaling på forbrugerens regning.

- Det kan løbe op i rigtig mange tusind kroner - potentielt alle pengene på din konto, siger Sune Gabelgård, der fortæller, at Nets har registreret mindst 20 sager om denne form for svindel, men at man regner med, at der er et stort mørketal.

For Nets er det gode råd, at man aldrig må afsløre de engangskoder, man får tilsendt. Og så skal man kun indtaste koden i forbindelse med et køb, man selv foretager.

64-årige Ulla Hansen fra Næstved mistede i august 100.000 kroner, som hun havde fået i erstatning for sin sygdom. Foto: Per Rasmussen Krimi Sådan blev Ulla franarret sin formue: Banken vil ikke hjælpe

136 kommentarer
Vis kommentarer