Taler ud om nordkoreansk fangelejr: Otto får 'Auschwitz-forhold'

En tidligere nordkoreansk fange taler nu ud om sine 10 år i fangelejr. Her fortæller han, at den amerikanske student Otto Warmbier kan se frem til horrible forhold

Se overvågningsvideoen, som angiveligt skulle vise Otto Wambier, der stjæler en plakat. En gerning, der betyder, at den 21-årige studerende skal 15 år i arbejdslejr i Nordkorea
Følg Samfund

Den amerikanske studerende Otto Warmbier har fået 15 år i en nordkoreansk fangelejr, og han kan se frem til en  frygtelig tilværelse, hvis man skal tro den tidligere nordkoreanske fange Kang Chol-Hwan.

På hjemmeside Reddit har den tidligere fange lavet en såkaldt AMA (ask me anything red.), hvor han fortæller om de frygtelige forhold i arbejdslejrene.

Kang Chol-Hwan var i 10 år indsat i Yodok politiske fængsel i Nordkorea, og her fortæller han om Auschwitz-lignende forhold.

- Vi blev tvunget til at se offentlige henrettelser og blev fysisk misbrugt. Både slået og tortureret. Jeg tror, at det var Auschwitz-lignende forhold.

Foto: AP
Foto: AP

- Disse arbejdslejre er produkter af nazismen, og kun regeringerne, der misbruger folk, har brug for disse koncentrationslejre. I Nordkorea dræber de bare på en anden måde end nazisterne gjorde, skriver han på Reddit,

Den tidligere fange oplyser derudover, at de hver dag blev vækket klokken 5 og tvunget til at arbejde til solen gik ned.

Hjernevaskede befolkning
Men selv om Kang Chol-Hwan nu er flygtet ud af Nordkorea, så savner han alligevel sit hjemland.

- Det nordkoreanske folk virker måske anderledes, fordi de er hjernevasket af regeringen. Men så snart deres tankegang ændrer sig takket være de mange informationerne udefra, så er de ligesom alle andre.

Kang Chol-Hwan fortæller, at Otto Warmbier får det hårdt de næste 15 år (Foto: AP)
Kang Chol-Hwan fortæller, at Otto Warmbier får det hårdt de næste 15 år (Foto: AP)

- Nordkoreanerne virker måske loyale over for regeringen, men fordi de frygter den, så kan de ikke sige deres mening. Eksempelvis var VM-spilleren Seungjin Park i Yoduk fangelejren sammen med mig. Nu er han træner for landsholdet, men de bliver nødt til at skjule, at han har været i fangelejer, skriver Kang Chol-Hwan.

15 år for plakat-tyveri
Ifølge nordkoreanske statsmedier rejste studenten, 21-årige Otto Frederick Warmbier, ind i Nordkorea som turist, hvor han på et hotel i hovedstaden Pyongyang stjal en politisk plakat.

Warmbier blev anholdt i begyndelsen af januar på vej ud af landet og har siden været tilbageholdt.

Artiklen fortsætter under billedet...

I tårer tilstod den universitetsstuderende fra University of Virginia i februar for snurrende kameraer sin forbrydelse og bad om nåde.

Den er indtil videre udeblevet, og Nordkoreas højesteret har nu idømt ham 15 års strafarbejde.

Under retssagen i februar måned tilstod Otto Warmbier at have taget plakaten, hvorefter han grædende bad om nåde fra den hårde straf.

Se det her. (Video: AP).

Det Hvide Hus i USA har meldt ud, at det ønsker den studerende løsladt hurtigst muligt. Man mener, at Nordkorea har et politisk motiv til at tilbageholde den studerende.

Se, hvad talsmanden sagde torsdag her. (Video: AP).

Ligesådan peger eksperter på, at Nordkorea har en udspekuleret plan med Otto Warmbier.

- Han er et forhandlingsobjekt. Og USA får ham ikke ud gratis, sagde Danmarks førende Nordkorea-ekspert, institutleder og seniorforsker på Nordisk Institut for Asienstudier (NIAS) Geir Helgesen til Ekstra Bladet torsdag.

Geir Helgesen peger også på, at hele den hjerteskærende tilståelse fra Otto Warmbiers side er planlagt skuespil.

Se overvågningsvideoen i playeren ovenfor.

Blive klogere på hele sagen om Otto Warmbier her.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.