Taylor Swift bliver politisk på Instagram: Trump svarer igen

Den amerikanske popsanger opfordrer i et opslag på Instagram sine 112 millioner følgere til at registrere sig som vælgere og stemme på en kandidat, der kæmper for menneskerettigheder. Opslaget nævnte ikke noget om Trump, men det afholdt ham ikke fra at svare igen

Taylor Swift er blevet '25 procent mere upopulær' hos den amerikanske præsident, efter hun søndag delte et politisk opslag på sin Instagram. Foto: Jordan Strauss
Taylor Swift er blevet '25 procent mere upopulær' hos den amerikanske præsident, efter hun søndag delte et politisk opslag på sin Instagram. Foto: Jordan Strauss

Den amerikanske myndighed, der er ansvarlig for registrering af vælgere, har set en stor stigning i antallet af registrerede vælgere, efter popstjernen Taylor Swift søndag gav sin støtte til to demokratiske kandidater på Instagram.

I opslaget opfordrer sangeren, der står bag hits som 'Shake it off', sine 112 millioner følgere til at registrere sig som vælgere, inden det amerikanske midtvejsvalg i næste måned.

Trump svarer igen
I sit opslag på de sociale medier lægger Taylor Swift vægt på kampen for LGBTQ-personer og etniske minoriteters rettigheder, men opslaget faldt mildest talt ikke i god jord hos den amerikanske præsident, Donald Trump.

Mandag udtalte han på et pressemøde, at han er sikker på, at Taylor Swift ikke ved noget om den republikanske kandidat Marsha Blackburn, som blev så heftigt kritiseret i sangeres opslag på Instagram.

- Marsha Blackburn gør et glimrende stykke arbejde i Tennessee. Hun fører massivt, hvilket hun også burde. Hun er en fantastisk kvinde, lød det fra præsidenten, der forklarede, at han ikke længere er helt så glad for Taylor Swifts musik. 

- Lad os sige, at jeg kan lide Taylors musik omkring 25 procent mindre nu, okay? sagde han.

Plejede at stemme på kvinder
I opslaget fokuserede den 28-årige popsanger på valgkampen i senatet i staten Tennessee, hvor hun er registreret som vælger. Hun skriver, at selvom hun tidligere har fundet det vigtigt at stemme på kvinder, så kan hun ikke give sin stemme til den kvindelige republikanske kandidat Marsha Blackburn.

'De ting, hun har stemt i kongressen, forfærder og skræmmer mig,' skriver Taylor Swift blandt andet om den kvindelige politiker.

Hun tilføjer desuden, at hun vil stemme på den demokratiske kandidat Phil Bredesen til Senatet og den ligeledes demokratiske Jim Cooper til Repræsentanternes hus.

 

Kort om det amerikanske tokammersystem

Kongressen er delt op i to kamre, der tilsammen vedtager USA's lovgivning:

Det ene kammer, Repræsentanternes Hus, består af 435 medlemmer, som vælges i valgkredse, der inddeles efter befolkning. De 435 medlemmer vælges hver andet år.

Det andet kammer, Senatet, består af 100 medlemmer, og har to medlemmer fra hver stat. Senatorer har en valgperiode på seks år. En tredjedel af medlemmer er på valg hvert andet år.

Hvert kammer har en række udvalg, og et lovforslag kan fremsættes af medlemmerne af begge kamre.

Læs Taylor Swifts opslag i sin fulde længde herunder:

Kamari Guthrie, kommunikationsdirektør for organisationen Vote.org, har udtalt, at 65.000 personer registrerede sig som vælgere i døgnet efter, Taylor Swift postede sin opfordring søndag. Det skriver The Guardian.

Guthrie forklarer desuden, at ud af 5183 vælger-registreringer i staten Tennessee den seneste måned, opstod mindst 2144 efter opslaget fra Taylor Swift på de sociale medier. I Tennessee kan folk senest registrere sig som vælgere torsdag 9. oktober.

I USA kan man kun stemme til præsident - og midtvejsvalgene, hvis man en måned forinden har registreret sig som vælger. Dette gælder dog undtagelsesvis ikke for staten North Dakota, hvor der ikke kræves en forudgående registrering.

'Jeg er beæret'
Den demokratiske kandidat Phil Bredesen, som sangerinden gav sin støtte til i opslaget, har efterfølgende kvitteret med et tak på Twitter.

'Jeg er beæret over at have din støtte og over, at så mange borgere i Tennessee er parat til at sætte det aggressive råberi til side og få tingene gjort. Vi er klar, skriver han blandt andet.

Hård Trump-kritiker trækker sig