TDC: Bevidst handling bag tv-nedbrud

TDC har overdraget sagen om nedbrud hos Yousee nytårsaften til politiet

Politiet skal undersøge sagen om nedbrud hos Yousee. Foto: Ekstra Bladet
Politiet skal undersøge sagen om nedbrud hos Yousee. Foto: Ekstra Bladet

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

TDC har overdraget sagen om tv-nedbrud hos selskabet Yousee nytårsaften til politiet. En sag, som kostede flere end en million kunder muligheden for at se blandt andet dronningens nytårstale og rådhusklokkerne på tv, som gik i sort.

Det skriver TDC i en pressemeddelelse.

Og Københavns Politi bekræfter modtagelsen af anmeldelsen på Twitter.

- Efter en omfattende undersøgelse internt i TDC Group vurderes det, at det landsdækkende tv-nedbrud nytårsaften skyldes en bevidst skadelig handling begået mod Yousee, skriver TDC's pressetjeneste.

Nytårsaften blev Yousee, der er en del af TDC Group, udsat for et alvorligt tv-nedbrud. Mere end en million kunder blev ramt af fejl, og først søndag aften fik de sidste kunder tv-signalet tilbage. Siden nytårsaften har en intern task force gennemgået og analyseret fejlen. Fejlen opstod i det udstyr, som Yousee bruger til at distribuere tv-signalerne.

- Denne hændelse har siden i lørdags berørt os alle i TDC Group. Vi har arbejdet på højtryk for at genetablere tv-signalet og undersøge hændelsesforløbet, og mange medarbejdere har tilsidesat deres ferie for at hjælpe. Der har været mange spekulationer om årsagen til nedbruddet. Vi har ikke ønsket at bidrage til spekulationerne, så længe analyserne var i gang, siger koncernchef Pernille Erenbjerg.

Se også: Yousee-kunder raser: Derfor røg signalet igen

- Efter en omfattende undersøgelse af sagen, herunder med involvering af eksterne eksperter, har vi nu et klart billede af, hvad der er sket. Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om Yousees setup og tv-platform. Vi vurderer på den baggrund, at der er tale om en bevidst skadelig handling. Vi har derfor overgivet sagen til politiet, og vi kan dermed ikke kommentere yderligere, siger Pernille Erenbjerg.

Se også: Efterretningstjenesten om Yousee-koks: Rolig nu

TDC har tidligere meldt ud, at det komplicerede nedbrud, der ramte Yousee-kunder ud på eftermiddagen nytårsaften, påvirkede servere 33 forskellige steder i landet.

Pernille Erenbjerg siger til Ekstra Bladet, at 'der er tydelig dokumentation for, at der er tale om en skadelig handling'. Hun fortæller, at en af de ting, som TDC har fundet frem til i sin egen undersøgelse af sagen, er årsagen til nedbruddet.

Er det en handling, der er påført TDC udefra, eller er det en internt - altså en medarbejder - der har påført den skadelige handling?

- Det er en af de ting, jeg ikke kan kommentere nu, fordi sagen er overgivet til politiet, siger Pernille Erenbjerg.

Er det hacking eller et kabel, der er klippet over?

- Det er ikke et kabel, der er klippet over. Det er væsentlig mere avanceret end det. Jeg kan fortælle, at det, der er sket, er, at udstyret, der står i vores tv-net og distribuerer tv-signalet, forårsagede nedbruddet. Det er nogle små computere, der sidder fordelt i distributionsnettet, der har været ramt.

Kunne TDC og Yousee have forhindret nedbruddet. Eksempelvis ved at have haft mere opmærksomme medarbejdere?

Nej. Det svarer til, at man går ud af sin dør om morgenen og låser sin dør. Så er det stadig muligt at komme ind for den, der har en nøgle.

TDC har overdraget sagen til politiet. Har TDC også overdraget navne på konkrete mistænkte?

- Nej, vi har overdraget vore resultater af vor undersøgelse. Vi har ikke overdraget navne på mistænkte.

Pernille Erenbjerg fortæller til Ekstra Bladet, at sagen nu er slut for TDC og Yousee i den forstand, at det er politiet, der melder eventuelt nyt om efterforskningen ud.

- Det vigtigste for os i forhold til kunderne er, at vi har fået tv-signalet op at køre igen. Men det er klart, at når man er igennem noget så omfattende, så benytter vi lejligheden til ekstra grundig undersøgelse.

262 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere