Teenage-debattør: Letpåklædte kvinder har medansvar for voldtægt

16-årig debattør opfordrer kvinder til at gå med slør, hvis de ikke vil risikere at blive voldtaget

Ebrahim Said (Foto: Privat)
Ebrahim Said (Foto: Privat)
Følg Samfund

Selv om man kun er 16 år, så kan man godt have holdninger, der med garanti vil skabe heftig debat.

I den seneste udgave af Weekendavisen skriver den unge debattør Ebrahim Said, der på seneste har stået bag flere indlæg i landsdækkende medier, i et indlæg under overskriften 'Kvindens ansvar', at letpåklædte kvinder har et medansvar for at blive voldtaget

'Det er faktisk ganske enkelt. Hvis en kvinde vælger at gå mere eller mindre upåklædt gennem indre by klokken to om natten, så udfordrer hun skæbnen. Hun ved, mere end nogen anden, at risikoen for at blive voldtaget er usandsynligt høj. Netop på grund af hendes påklædning og det, tøjet udstråler', skriver Ebrahim og fortsætter:

'Det er yderst vigtigt at understrege, at gerningsmanden absolut ingen ret har til at begå overgreb, fordi han ikke kan styre sine lyster. Men kvinden deler også i mange henseender et medansvar. For hvis hun med sin mavebluse, kavalergang og bukser med huller i stik mod alle odds går alene igennem en park eller mørke, farlige gyder, bærer hun så sandelig også et medansvar.'

Ebrahim, der er født og opvokset i Danmark, mener derimod, at slør vil kunne forhindre mange voldtægter:  

'Nu er jeg blot 16 år gammel, men hvis jeg en dag får en datter, så ville jeg da naturligvis også råde hende til ikke at rende igennem Vollsmose letpåklædt og i fristende tøj midt om natten. Er jeg så patriarkalsk eller kvindehader? Næ, egentlig bare en god fader, der ikke lægger skjul på konsekvenserne af ens handlinger, herunder påklædning.'

'Sagen er, at letpåklædte kvinder har en større tilbøjelighed til at blive antastet eller voldtaget end for eksempel kvinden med slør. For i modsætning til den letpåklædte, så udstråler kvinden med slør slet og ret ingen interesse for kontakt med det modsatte køn,' skriver han.

Og de holdninger falder bestemt ikke i god jord hos politisk debattør Mette Viktoria Pabst. 

- Det kan aldrig være en kvindes skyld, at hun bliver voldtaget. Aldrig. Og jeg kan på ingen måde se, hvordan hun skulle kunne have et medansvar uanset, hvor udfordrende hun går klædt. De eneste, der har et ansvar er gerningsmændene. Det er dem, der er de skyldige, og dem samfundet skal stoppe.

I dag anslås det, at tre ud af fire voldtægter ikke anmeldes til politiet. Og Mette Viktoria Pabst advarer om, at debatindlæg som Ebrahim Saids er med til at fremme den tendes. 

- Det er præcis sådan noget her, der kan få folk til at tvivle på voldtægtsofre og få nogle til at være tilbageholdende med at anmelde det, og som samfund kan det simpelthen ikke passe, at vi er nået der til, hvor en kvinde, der er blevet voldtaget, skal føle ,at hun måske selv var skyld i det, siger hun.        

Mette Viktoria Pabst bakkes også op af Det Kriminal Præventive Råd, der på rådets hjemmeside skriver:

- Man har altid ret til at sige nej! Lige meget hvilket tøj man har på, og hvor fuld man er. Intet kan retfærdiggøre en voldtægt eller forsøg på en voldtægt. Og en voldtægt kan aldrig være offerets skyld.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter