Teenager finder 560.000 år gammel menneske-tand

En teenager har fundet en mere end halv million år gammel tand - det ældste menneskelige fund i Frankrig.

En mere end halv million år gammel tand er blevet fundet i Frankrig. (Foto: Denis Dainat/EPCC-CERP Tauvalel via AP)
En mere end halv million år gammel tand er blevet fundet i Frankrig. (Foto: Denis Dainat/EPCC-CERP Tauvalel via AP)

En 16-årig fransk teenager, der arbejde frivilligt som arkæolog, har fundet en oldgammel tand. Den menes at kunne dateres 560.000 år tilbage til det sydlige Frankrig, og forskere hylder fundet som en stor opdagelse, skriver AFP.

- En stor tand, der har tilhørt en voksen person - vi ved ikke, om den stammer fra en mand eller kvinde - blev fundet under udgravninger af jord, vi ved er mellem 550.000 og 580.000 år gammelt, siger palæontologen Amelie Viallet og tilføjer:

- Det er et stort fund, fordi vi har meget få menneskelige fossiler i Europa fra den tid.

Tanden er fundet i Arago-grotten nær byen Tautavel i det sydvestlige Frankrig. Tautavel anses som en af verdens vigtigste præhistoriske steder, og udgravninger har fundet sted i området omkring 50 år.

Det er også her, at der blev fundet over 140 fossiler tilhørende Tautavel-manden, der er en af de direkte forfædre til nutidsmennesket og anslås at have levet for 450.000 år siden.

Den frivillige pige Camille arbejdede med en anden ung arkæolog, da hun fandt tanden torsdag 24. juli.

De to unge arkæologer var blandt de mange hundrede praktikanter, der hvert år arbejder i grotten for at studere menneskets forfædre fra den ældste stenalder-æra, hvor de først begyndte at bruge værktøjer.

Ejeren af tanden - en meget slidt fortand i undermunden - levede i en kold, tør og blæsende periode, og ifølge andre arkæologiske fund i Arago-grotten levede personen af at jagte heste, rensdyr, bisonokser og næsehorn.

I lang tid var Heidelbergkæben, der er komplet med alle tænder, det ældste fossil fra menneskets forfædre i det vestlige Europa. Kæben blev fundet nær den tyske by Heidelberg i 1907 og menes at være omkring 600.000 år gammel.

Senere blev der andre steder gravet beviser frem på stenværktøj, der kunne dateres meget længere tilbage i tiden.

I 2013 reviderede forskere deres tidslinje for moderne menneskers kolonisering af Europa, da man i det sydøstlige Spanien fandt en anden tand, der er omkring 1,4 millioner år gammel.

44 kommentarer
Vis kommentarer