Teenager i koma efter at have røget e-cigaretter i tre år

18-årige Maddie Nelson måtte i kunstig koma efter at have udviklet lungesygdom af e-cigaretter. 'Foruroligende', mener dansk ekspert

Maddie Nelson oplevede vejrtrækningsproblemer og smerter efter at have dampet i flere år. Foto: Privat i forbindelse med indsamling
Maddie Nelson oplevede vejrtrækningsproblemer og smerter efter at have dampet i flere år. Foto: Privat i forbindelse med indsamling
Følg Samfund

Maddie Nelson brugte sin e-cigaret hver dag i tre år, hvor hun lagde videoer op på nettet, der viste, hvordan hun dampede løs og lavede tricks med røgen.

Det gik dog helt galt for den 18-årige kvinde, der den 1. august blev indlagt på et hospital i Utah, fordi hun havde svær ved at trække vejret, smerter i ryggen og problemer med nyren.

Hun blev lagt i kunstig koma.

Det skriver flere amerikanske medier og kvinden selv på sin Facebook-profil, hvor hun har dokumenteret sygdomsforløbet.

Et røntgenbillede viste, at unge Maddie havde store skader på lungerne, og hun blev diagnosticeret med akut eosinofil lungebetændelse.

Det betyder, at der i hendes lunger var en ophobning af hvide blodlegemer, der ifølge lægerne kom af brugen af e-cigaretter.

Store sammenhænge
Og den teori støttes af den danske ekspert og første danske professor i tobaksforebyggelse, Charlotta Pisinger.

Det fortæller hun til Ekstra Bladet.

- Vi ser flere og flere rapporter om det i øjeblikket. De amerikanske myndigheder er i gang med en større undersøgelse, fordi antallet af unge mennesker, der er alvorligt lungesyge og samtidig bruger e-cigaretter er steget, fortæller hun.

Oftest vil der ses enten flere fedtpartikler eller en ophobning af hvide blodlegemer, når der er en konsekvens ved brugen af e-cigaretterne.

Ifølge Charlotta Pisinger har det været rapporteret i mange år, at dette kan være konsekvenserne af at 'dampe'. Alligevel kan man ikke sige noget med sikkerhed, fordi e-cigaretterne kun har været udbredt i omkring ti år, og den slags forskning ikke er helt sikker før om flere årtier.

- Det er en mulig mistanke. Også fordi man kan se, at flere bliver raske, når de holder op med at bruge dem. Dem, der fortsætter får flere lungesygdomme.

'Ikke bedre end almindelige cigaretter'
For Maddie Nelson betød sygdommen, at hun måtte lægges i kunstig koma for at kunne få bugt med den akutte lungesygdom.

Hun er efterfølgende blevet udskrevet fra hospitalet og kan nu trække vejret selv.

Sammen med sin søster Andrea prøver hun nu at sætte fokus på konsekvenserne ved at bruge e-cigaretter og har oprettet en GoFundMe-side for at sprede Maddie Nelsons historie og fortælle, at 'e-cigaretter ikke er et sundere alternativ til almindelige cigaretter'.

Hun fortæller, at flere store befolkningsundersøgelser, hvor 40 til 50.000 mennesker er blevet undersøgt, har vist, at dampene giver symptomer på lungesygdomme.

- Der er så mange tilfælde, og det er virkelig foruroligende, lyder det.

Dét skal du holde øje med, hvis du damper:

Hvis du er en af dem, der bruger e-cigaretter fortæller Charlotta Pisninger, hvad du skal være opmærksom på, inden du får en lungesygdom

  1. Hoste
  2. Trykken i brystet
  3. Sygdomsfølelse: Træt, afkræftet
  4. Svært ved at få luft

Hvis du oplever en eller flere symptomer, skal du stoppe med at dampe og eventuelt søge læge, hvis symptomerne ikke forsvinder hurtigt

For dårligt reguleret marked
Det samme budskab har Maddie Nelson delt.

'Til alle der tror, at det at dampe er sikkert alternativ til rygning, I tager fejl', skriver hun i opslaget på Facebook.

Hun har angivet i opslaget, at lægerne ikke kan vide sig sikre på, præcis hvilket stof i e-cigaretterne, der gjorde hende syg, men at det sagtens kan være noget forskelligt i flere af pennene.

Før det gik galt røg Maddie på sin e-cigaret hver dag i tre år. Hun ved ikke, hvilke stoffer i cigaretten, der har gjort hende syg. Foto: Privat/Facebook
Før det gik galt røg Maddie på sin e-cigaret hver dag i tre år. Hun ved ikke, hvilke stoffer i cigaretten, der har gjort hende syg. Foto: Privat/Facebook
 

Den teori kan Charlotta Pisinger sagtens stille sig bag. Som ekspert mener hun, at der for lidt regulering med markedet, og at det er et stort problem.

- Der er over 500 forskellige mærker og smagsstoffer, og det er muligt for folk selv at blande andre stoffer i. Det er et super dårligt reguleret marked, og jeg mener, at e-cigaretter er noget fanden har skabt.

Første gang nogensinde: Person død efter brug af e-cigaret

Flere teenagere indlagt efter brug af e-cigaret

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+