Tegnell: Derfor tog vi det ikke alvorligt

Ifølge den svenske statsepidemiolog er Sverige og Europa blevet advaret af Kina adskillige gange før i løbet af de sidste ti år

Anders Tegnell fra det svenske svar på Sundhedsstyrelsen. Foto: Tt News Agency/Reuters.
Anders Tegnell fra det svenske svar på Sundhedsstyrelsen. Foto: Tt News Agency/Reuters.

Hvis vi havde reageret hurtigere i Europa, så kunne vi måske have holdt udbruddet med coronavirus nede.

Det er altid nemt at være bagklog, men nu kommer den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell med en forklaring på, hvorfor de europæiske statsledere og sundhedsmyndigheder ikke farede ud af busken, så snart Kina ringede.

I et interview i radioprogrammet ¨'Ekots lördagsintervju' fortæller Anders Tegnell, at Sverige og Europa er blevet advaret af Kina adskillige gange før i løbet af de sidste ti år.

Det kan være en af forklaringerne på, at vi ikke tog det alvorligt i første omgang i forbindelse med den her coronavirus.

- Det har handlet om mærkelige lungebetændelser og influenzavirus, men det har aldrig været værre end at Kina selv kunne håndtere det. Derfor anså vi ikke risikoen for spredning af coronavirus som værende ret stor, siger han i programmet.

Italien ikke kilden
Derudover fortæller han i interviewet, at selv om mange har peget på, at Italien har været den største smittekilde i Europa, så har han en anden holdning.

Han mener, at smitten først og fremmest kom fra USA, Østrig og Storbritannien, fordi der kom mange rejsende til Sverige og i særdeleshed Stockholm fra de lande.

Stor forskel
Selvom epidemien langt fra er slut, så tyder de foreløbige resultater på, at coronavirussens indflydelse på Danmark og Sverige er meget forskellig. Ligesom de to landes strategier.

Danmark lukkede tidligt landet ned, hvor man i Sverige stort set holder alt åbent. Man må ikke være mere end ti personer samlet i Danmark, mens tallet i Sverige er 50.

Svenskernes strategi har fået kritik i store dele af Europa, hvor håndteringen af coronavirus er anderledes striks, men nu hylder blandt andet WHO den svenske coronastrategi i forhold til at komme tilbage til normaltilstand.

Du kan se udviklingen i de nordiske lande i grafen herunder. Vi viser antal smittede fra tidspunktet hvor landende havde registreret 100 antal smittede.

Ekstra Bladet bruger tallene fra Johns Hopkins hjemmeside, men vi fratrækker raskmeldte og døde fra det aktuelle tal og viser dermed, hvor mange der er smittede lige nu. John Hopkins viser hvor mange der har været smittet gennem hele perioden.