Telenor-topleder blandes ind i Panama-skandalen

Norske Gunn Wærsted var administrerende direktør for Nordea, mens banken oprettede skuffeselskaber for sine rige kunder i skatteparadiser

Få et overblik over Panama Papers-sagen her (Redigering: Signe Pedersen)

Den nuværende topleder for telefirmaet Telenor trækkes nu ind i Panama-skandalen. Det skriver norske E24.no.

Norske Gunn Wærsted var nemlig administrerende direktør for Nordea, før hun i januar 2007 skiftede til Telenor for at blive bestyrelsesformand der.

(Wikipedia)
(Wikipedia)
 

Den 61-årige erhvervskvinde stod blandt andet i spidsen for Nordea Private Banking, og det er i denne afdeling af nordens største bank, hvor der blev oprettet skuffeselskaber i skatteparadiser for deres rige kunder.

Stein Baggers navn er også kommet frem i forbindelse med den store skatte-skandale. (Foto: Polfoto) Krimi Medie: Stein Bagger fik hjælp af skandaleramt Panama-selskab

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

Det er den norske erhvervsminister, Monica Mæland, der over for det norske medie bekræfter, at nominationskomiteen i Telenor nu kigger på sagen.

Lederen af komiteen ønsker dog ikke at kommentere sagen på nuværende tidspunkt.

I forbindelse med Panama-sagen og de 11,5 millioner lækkede dokumenter fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, er det kommet frem, at Nordea har haft en stor rolle i at oprette skuffeselskaber for sine nordiske kunder i skattely-lande.

(Foto: Lasse Kofoed). Samfund Nordea dropper samarbejde med skandaleramt advokatfirma

Samfund GRAFIK: Forstå Panama-finten på ét minut

Siden Mossack Fonseca blev stiftet i 1977 har Nordeas bank i Luxembourg skaffet mindst 369 anonyme selskaber til sine kunder.

Nok til en 11.-plads på listen over 543 banker kloden rundt, som er eller har været kunder hos Mossack Fonseca.

Ifølge pressechef i Nordea Norge, Christian Steffensen, bad man tilbage i 2009 alle bankens kunder om at indrapportere etableringen af en række virksomheder i skattely til de norske myndigheder.

- Det førte til at flere valgte at forlade os, sagde han til E24.

I går kom det desuden frem, at Nordea havde besluttet, at de ikke længere ville samarbejde med Mossack Fonseca efter afsløringerne søndag.

- Vi vil skærpe vores procedurer, og vi vil lave en udredning for at se, om vi har fulgt vores procedurer. Hvis det viser sig, at der er blevet syltet med at betale skat, vil vi skride til handling, sagde administrerende direktør i Nordea, Casper von Koskull, til svensk tv.

Advokaten og den tidligere ejer af Illum optræder angiveligt i de lækkede papirer fra Mossack Fonseca. (Foto: Nicolai Perjesi/Polfoto) Samfund Medie: Dansk erhvervskæmpe med i kæmpe skattelæk

Her ses den russiske præsident Vladimir Putin i selskab med vennen Sergei Roldugin (tv). Foto: Topfoto Samfund 13 milliarder kroner i skattely spores til Putin

Samfund Kunder raser efter Nordea-afsløring: - I skulle skamme jer!

Edward Snowden. (Foto: AP) Samfund Snowden om skatte-læk: Så hot, at serverne smelter

1 af 2 Foto: Lasse Kofod
2 af 2 (Wikipedia)
19 kommentarer
Vis kommentarer