Tema: De Døde Zoner

Ekstra Bladet sætter fokus på de store forskelle der er på responstider for akut hjælp. Forskelle der koster liv - især i landdistrikterne

Har du også oplevet at vente længe på ambulancen ved livstruende sygdom, hører vi meget gerne fra dig. Du kan kontakte journalist Mikkel Ryrsø på  MR@eb.dk.

De Døde Zoner

Ekstra Bladet sætter fokus på sundhedsvæsenet og ulighed i adgangen til hurtig hjælp ved akut sygdom. Har du erfaringer med ambulanceberedskabet, hører vi gerne fra dig. Du kan kontakte journalist Mikkel Ryrsø på MR@eb.dk.

 

Responstiden er ekstremt vigtig, når det kommer til hjertestop. Man siger som tommelfingerregel, at chancen for at overleve falder med ti procent for hvert minut, der går, før ambulancen når frem, eller der bruges hjertestarter. Så efter ti minutter er chancen for at overleve minimal. Får man førstehjælp, forbedres overlevelseschancen, men efter det 13. minut har det en meget lille effekt.

-Frederik Folke, forskningslektor ved Københavns Universitet samt Herlev og Gentofte Hospital

Om du får hjertestop på en weekendtur til Aalborg eller hjemme i Hals 30 kilometer østpå kan være altafgørende for, om du overlever eller ej.

Tusinder af danskere bor nemlig i områder med så dårlig ambulancedækning, at de med stor risiko vil dø, hvis de bliver ramt af for eksempel hjertestop. Det viser en national kortlægning af responstider på ambulancer, Ekstra Bladet har foretaget.

Se også: De Døde Zoner: Lang ventetid på ambulancen koster liv i landdistrikter

Se også: 19 døde zoner: Her chancen for at overleve hjertestop ned til 1,5 procent

Tæt på De døde zoner: Her kommer ambulancen for sent

Bor du i en af De Døde Zoner? Du kan tjekke, hvordan det står til i dit område i vores beregner:

Sådan gjorde vi

Ekstra Bladets kortlægning af 19 'døde zoner' er baseret på dokumenter og responstidsopgørelser for ambulancers A-kørsler fra de fem danske regioner. En A-kørsel er det mest hastende ambulanceudkald og bruges kun, når tilstanden skønnes livstruende.

Ud fra et dansk forskningsprojekt om ambulancers responstids betydning for overlevelsesgraden ved hjertestop fra november i år, tilgængelige data samt anbefalinger fra ekspert i sundhedsøkonomi, Kjeld Møller Petersen, har vi foretaget en afgrænsning i forhold til klassificeringen af en 'død zone.' Forskningsprojektet er udført af en række danske forskere på baggrund af data for alle danske hjertestop fra 2005-2011 og hedder: Bystander CPR and response-time, Rajan et al. Rapporten blev offentliggjort den 22. november 2016.

En by eller kommune er markeret som en 'død zone,' hvis minimum en tredjedel af ambulancerne i en given periode har været mindst 15 minutter om at nå frem. Alle regioner pånær Region Syddanmark og Region Hovedstaden opgør responstiden på postnummerniveau. Dette er naturligvis gået ud over detaljerigdommen i de to regioner.

Ekstra Bladet har ydermere afgrænset vores kortlægning til udelukkende at omfatte ambulancernes responstider. Regionerne benytter sig dog også af forskellige andre, præhospitale enheder som akut-biler, ligesom regionerne råder over i alt tre akuthelikoptere. Derfor kan responstiderne på akut-biler eller helikopteren i visse tilfælde være lavere end ambulancens. Akutbiler kan ikke transportere folk til hospitalet, men kan opstarte behandling, til ambulancen når frem.

De tre akuthelikoptere har base i Skive, Billund og Ringsted. Under optimale forhold tager det cirka 4½ minut, før helikopteren kan lette, og det kan være svært for den at lande om natten eller i dårligt vejr. I regionens egen rapport om akutlægehelikopteren fra 2015, fremhæver de selv fire episoder, hvor helikopteren var i aktion. I alle tilfælde var ambulancen fremme før helikopteren.

De tre helikoptere koster i alt 127 millioner om året. Det svarer til cirka 32 døgnbemandede ambulancer.

Nu må regionen til at mande sig op og får gjort noget ved det her problem i hele regionen. Det er da fint, at de har fået en ekstra ambulance på Mors, men det hjælper jo ikke borgerne i de andre kommuner

-Lene Kjelgaard Jensen (V), borgmester i Thisted Kommune.

I kølvandet på Ekstra Bladets kortlægning af i alt 19 Døde Zoner i ambulancedækningen i Danmark, heraf 10 i Region Nordjylland, kræver borgmestrene i Thisted, Vesthimmerland og Frederikshavn kommune handling.

Se også: Livsfarlige besparelser: Syv akutbiler og ambulancer blev sparet væk i 2016

Se også: 'Døde zoner'-borgmestre raser: Mand jer op!

Se også: Ministeren om livsfarlige ambulance-tider: Det er ikke mit ansvar

Se også: 'Uacceptabelt': Nu skal minister svare på livsfarlige ambulancetider

Se også: Lover ikke markant forbedring: Falck indsætter ekstra ambulance på Mors

Se også: 'Ulovlig' besked til ambulancereddere: Hold jeres mund

Det skal du gøre ved hjertestop

 • Ring 1-1-2: Har du mistanke om, at én er ved at at få et hjertestop, eller vedkommende er faldet om, skal du med det samme ringe 1-1-2. Lige inden et hjertestop indtræffer, vil der oftest være pludselige brystsmerter, der stråler ud i armen, ligesom der kan være åndenød, kvalme og opkast. Førstehjælp, i dag kaldet hjerte-lunge-redning, skal påbegyndes, hvis en bevidstløs person ikke trækker vejret. Alarmcentralen vil guide dig til, om du skal yde hjerte-lunge-redning eller hente en hjertestarter.
   
 • Er personen bevidstløs?: Ankommer du til en bevidstløs person, tjek da først, om personen er bevidsthed ved at råbe 'hallo - kan du høre mig,' og niv personen for at se, om vedkommende reagerer på smerte.
   
 • Tjek luftvejene: Tjek dernæst, om personen har noget i luftevejene, der kan besværliggøre vejrtrækningen. Er der slim eller opkast i munden skal det fjernes. Kan du ikke få et fremmedlegeme ud af luftvejene, kan du benytte Heimlich-metoden.
   
 • Tjek vejrtrækning: Mærk efter, om der kommer en strøm af luft fra næse og mund. Puls kan være svært at mærke, så brug ikke tid på det. Kan du ikke mærke en luftstrøm, eller se brystkassen hæve og sænke sig, skal du påbegynde førstehjælp.
   
 • Førstehjælp: Læg personen på ryggen og bøj vedkommendes hoved godt bagover. Vær dog forsigtig med at bøje for langt bagover, hvis der er mistanke om, at der er sket skade på hals eller nakke.

  Start med hjertemassage. Her skal du trykke brystkassen fem centimeter ned 30 gange hurtigt efter hinanden. Cirka to gange i sekundet. Tæl højt, så du ved, hvor langt du er nået.

  Når du har trykket 30 gange, skal du give kunstigt åndedræt, også kaldet mund-til-mund. Bøj hovedet bagover, klem vedkommendes næsebor sammen. Tag en dyb indånding og blæs gennem munden, til brystkassen hæver sig. Lad luften slippe ud igen og blæs så en gang mere.

  Sådan fortsætter du, indtil ambulancen kommer. Altså, 30 tryk og to blæs i tæt sammenhæng. Er I to, anbefales det, at den ene blæser, mens den anden trykker, og at I bytter hvert tredje minut, så man ikke bliver for træt.

Kilde: Sundhed.dk

 

Sådan har vi lavet beregneren

Ekstra Bladet har til beregneren benyttet data over responstider på ambulancer, vi har fået udleveret de fem danske regioner. Regionerne opgør desværre data vidt forskelligt, så der har ikke nødvendigvis været de præcis samme data-variable tilgængelige. Nogen opgør for eksempel kun responstiderne i tidsintervaller, 0-5, 5-10, 10-15 min., og nogle opgiver ikke gennemsnitstider.

Detaljerigdommen i de geografiske områder, responstiderne dækker, varierer også meget. I Region Syddanmark opgiver man for eksempel ikke data på postnummerniveau, som man gør i Region Sjælland, Region Nordjylland og Region Midtjyklland, men kun data på kommuneniveau.

Region Hovedstaden opgør, som den eneste region, kun data på delområder, der dækker adskillige kommuner. Ligeledes opgør de kun data efter mediantider og den såkaldte 90%-percentil. Det betyder med andre ord, at de opgiver den midterste tid for et delområde, altså, at halvdelen af ambulancerne er fremme før og halvdelen efter mediantiden. Den 90-percentil betyder, at 90% af ambulancerne er fremme før denne tid, og 10 procent tager længere.

Region Hovedstaden er inddelt i fem delområder, hvorfor tiderne for postnumre i det samme delområde er ens.

Vi har benyttet den nyeste data tilgængelig, der har indeholdt responstiderne i tidsintervaller for at sikre det bedst mulige sammenligningsgrundlag.

6 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere