Annonce:
Annonce:

Tesfaye: Kritikere af øremærket barsel skal tage dyb indånding

Øremærket barsel til mænd har skabt stor kritik fra ikke mindst kvinder. Partier bag aftale maner til ro

(Arkiv) Vikarierende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) opfordrer kritikerne af øremærket barsel til at trække vejret og se på vores nabolande. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
(Arkiv) Vikarierende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) opfordrer kritikerne af øremærket barsel til at trække vejret og se på vores nabolande. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Siden arbejdsmarkedets parter præsenterede deres udspil til en ny lov om øremærket barsel til mænd har der været en voldsom debat. Blandt andet har nogle mødre og kommende mødre set det som tyveri af deres barsel.

Tirsdag faldt en bred politisk aftale så på plads, der giver hver forælder ret til 9 uger øremærket barsel ud over de to øremærkede uger, der allerede findes. Resten af barslen kan fordeles frit.

Vikarierende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S), der dækker ind under Peter Hummlgaards barsel, siger tirsdag aften om kritikken og debatten:

- Jeg tror, vi skal tage en dyb indånding og så se på vores nabolande, hvor det trods alt fungerer rimeligt godt. Danske fædre kommer nu til at tage noget mere barsel.

Annonce:

- Og det bliver godt for både far, for mor og for børnene, som jeg synes nogle gange er blevet glemt lidt i denne her diskussion. De får nu lov til at gå derhjemme med både deres far og mor.

Under forhandlingerne har der været mødredemonstration på Christiansborgs Slotsplads, og i en kronik i Politiken beskrev 341 mødre øremærket barsel som at rive børn ud af mødrenes arme.

Enhedslistens Pernille Skipper siger til kritikken, at hendes fokus er på, at der nu er tale om ligestilling efter kvinder i årtier har haft 14 ugers øremærket barsel.

- Vi har alle en interesse i, at orloven ikke bliver fordelt så dårligt som nu. Vi gør det ikke mindst for de piger, der er små i dag, og deres fremtidige muligheder, siger hun.

Ifølge De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, er loven afgørende for at få skabt en kulturforandring, så mænd tager mere barsel.

Annonce:

- Jeg vil vende det om og sige, at nu bliver mænd sikret tid med deres små børn. De får nu en rettighed, som kvinder har haft i mange år. Det synes jeg er noget at fejre.

Kritikken fra specielt flere blå partier går på, at der slet ikke burde være øremærket barsel men at alt barslen bør være til deling frit.

Blandt andet skriver Dansk Folkepartis Ungdom, Tobias Weische, tirsdag aften, at aftalen er 'det største overgreb på familien i nyere tid'.

Venstre er som eneste parti i blå blok med i aftalen. Partiets beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, forklarer, at Danmark på grund af et EU-direktiv skal indføre lige barsel.

Og at partiet derfor er gået med for at sikre, at aftalen blev så lidt indgribende som muligt.

- Det handler om at vi sikrer, at vi laver en minimumsimplementering af de regler, der kommer fra EU.

FAKTA: Island har den længste periode med øremærket barsel

Flere lande har allerede indført mindst ni ugers øremærket barsel til både far og mor, som et EU-direktiv fra 2019 dikterer.

Nogle er endda gået langt ud over EU-direktivet.

Partier i Folketinget er tirsdag aften blevet enige om at øremærke 11 ugers orlov til hver af forældrene. Det betyder, at fædrene får ni ugers øremærket barsel mere, mens mødre får tre uger mindre end i dag.

Modellen gælder fra august 2022.

Derudover kan danske forældrepar dele 26 uger imellem sig. Ledige, selvstændige og studerende er dog undtaget og kan overføre 22 uger til den fødende.

Se her, hvordan barslen efter fødslen er fordelt i andre europæiske lande:

* Finland: 23 uger er øremærket til hver af forældrene. Heraf kan ni uger overdrages til den anden forælder.

* Norge: 15 uger er øremærket til hver af forældrene. Derudover er 19 uger til deling.

* Island: 26 uger er øremærket til hver af forældrene. Heraf kan seks uger overføres til den anden forælder. Landets barselsordning anses som den mest progressive i verden.

* Sverige: 13 uger er øremærket til hver af forældrene. Derudover er 30 uger til deling.

Kilder: Kvinderådet, Institut for Menneskerettigheder, Forsakringskassan.se, Finlands regering.

FAKTA: Sådan skal barslen fordeles mellem forældre i ny model

Barselsreglerne i Danmark vil fra august næste år blive ændret.

Det skyldes et EU-direktiv fra 2019, der forpligter medlemslandene til at indføre mindst ni ugers øremærket orlov til hver af forældrene.

Direktivet skal senest være implementeret i medlemslandene i august næste år. Det er også fra denne måned, at de nye regler, som et bredt politisk flertal tirsdag er blevet enige om, træder i kraft.

Sådan bliver de nye regler:

* Alle gravide har fortsat ret til fire ugers graviditetsorlov før fødslen. Herefter følger 11 ugers øremærket orlov. Det er tre uger mindre end i de nuværende regler.

* Far eller medmor får i den nye aftale ret til 11 ugers øremærket orlov. Det er ni uger mere end i dag.

* Derudover får hver forælder 13 uger hver, som de frit kan dele mellem sig - altså 26 uger. Det er seks uger mindre end i dag og skyldes den øgede mængde øremærkede orlov til den ikke-fødende forælder.

* Afholdes de øremærkede uger ikke, bortfalder de.

* Under de i alt 48 ugers orlov har forældrene ret til barselsdagpenge, hvis de er lønmodtagere.

* Aftalen gælder lønmodtagere, så er man i stedet selvstændig, ledig eller studerende, kan man vælge at overdrage op til 22 uger (9 + 13 uger) til den anden forælder. Det vil sige, at kun to uger i disse tilfælde ikke kan overføres.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: