Tesla-chef vil bygge by på Mars om to år: Her er eksperternes dom

Eksperter mener, at Elon Musk's planer om en kolonisering af Mars skal tages meget seriøst, omend ambitionsniveauet måske er lidt for højt

Sådan vil Tesla-grundlæggeren transportere nybyggere til Mars. (Video: SpaceX)
Følg Samfund

Det har ikke overraskende vakt stor opmærksom, at Tesla-chefen Elon Musk, der også står i spidsen for rumfartsvirksomheden SpaceX, vil kolonisere planeten Mars og skabe en bæredygtig civilisation indenfor for få år.

Allerede i 2018 vil han sende et ubemandet fartøj afsted mod Mars, og i 2024 vil de første mennesker kunne rejse afsted. Håbet er, at der vil kunne leve en million mennesker i i 2060'erne på Mars.

Astrofysiker hos DTU Michael Linden-Vørnle fortæller til Ekstra Bladet, at man skal tage Elon Musk meget seriøst, omend han stadig synes planen kan se usikker ud.

- En mand som Elon Musk har tendens til ikke kun at tale om tingene, men også at gøre noget ved det. SpaceX har også nået meget de seneste år, men når det er sagt, så er ambitionsniveauet så enormt, at jeg har meget svært ved at se, at man indenfor den afsatte tidshorisont, har mulighed for at gøre det her virkeligt.

Han mener, at der stadig skal gennemføres flere ting, før man når dertil. 

Tesla-chef vil bygge by på Mars om to år

Artiklen fortsætter under billedet...

Elon Musk på scenen ved International Astronautical Congress i den mexicanske by Guadalajara, hvor han præsenterede sine planer. Foto: AP
Elon Musk på scenen ved International Astronautical Congress i den mexicanske by Guadalajara, hvor han præsenterede sine planer. Foto: AP

'Ikke velegnet til mennesker'
- I princippet har vi teknologien, men der er stadig langt til at have den i en form, hvor man kan garantere, at den kan bruges til at sende bemandede missioner til Mars, for slet ikke at tale om den infrastruktur på Mars, som man skal have for at kunne overleve der, siger han og fortsætter:

- Det kræver, at man har den fornødne infrastruktur til at kunne klare forholdene på Mars. Det er ikke et særligt velegnet sted for mennesker. Der er meget tynd atmosfære, som du ikke kan indånde. Der er magnetisk støv, og der er stråling, så du skal altid have rumdragt på, eller bo i en form for lukket beholder eller base af en art. En vigtig pointe med Musk' projekt er, at folk ikke bare skal opleve Mars en enkelt gang, de skal blive deroppe og kolonisere planeten, siger han.

Under Musk' præsentation af planerne i går erkendte han da også, at turen bestemt ikke er ufarlig.

- Jeg tror, at de første ture til Mars bliver meget farlige. Risikoen for dødsfald er høj. Der er bare ingen vej uden om. Så grundlæggende vil det være et spørgsmål om, hvorvidt man er klar til at dø. Hvis det er ok, så er du en kandidat til turen, sagde han.

Én ting, som er uhyre afgørende for projektet, er penge. Og det har Musk, men spørgsmålet er, hvor mange han vil bruge af dem.

- Rigtig meget kan nås, hvis man kan finde pengene til det. Det så man med Apollo-projektet i 60'erne, hvor John F. Kennedy sagde, at vi skal til månen, og godt 8 år senere gjorde man det, fordi man åbnede op for den helt store pengekasse, siger Michael Linden-Vørnle.

Artiklen fortsætter under billedet...

Ved præsentationen blev der fremvist dette billede af selskabets såkaldte 'Raptor-motor'. Foto: AP
Ved præsentationen blev der fremvist dette billede af selskabets såkaldte 'Raptor-motor'. Foto: AP

Test på månen
Mars-forsker Kjartan Münster Kinch fra Niels Bohr Instituttet siger til Ritzau, at han opfatter planerne meget seriøst.

- Det virker, som om de er godt på vej med at sende mennesker til Mars. Det er tydeligt, at SpaceX har en meget seriøs plan, og man skal tage det mere alvorligt end mange af de andre planer, der har været, siger han.

Han mener, at det vil være en fordel at etablere en base på Månen, hvor man tester de tekniske systemer, inden man sender folk afsted til Mars.

- Den kæmpestore fordel ved Månen er, at hvis der pludselig er nogen, der ligger med blindtarmsbetændelse, eller en skrue knækker, så tager det to døgn at komme derop i stedet for et halvt år, siger han.

Han kan godt forstå, at Mars er mere oplagt som mål for en kolonisering frem for Månen.

Det skyldes blandt andet, at døgnet minder om Jordens. Samtidig vil det være lettere at gro planter på Mars, fordi der er vand og mineraler i jorden. Månen er derimod helt tør.

- Atmosfæren er dog tynd, så det bliver forfærdeligt koldt om natten med minus 60 grader. Men om dagen kan der godt være omkring 20 grader, siger Kjartan Münster Kinch.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind