Thai-konges medievante yndlingshund dør efter 17 år

Den thailandske konge fandt Thong Daeng på gaden og adopterede hunden, som har gjort sig bemærket i medierne

Thailands konges hund er død. (Arkivfoto: AP)
Thailands konges hund er død. (Arkivfoto: AP)

Det er ikke en hvilken som helst hund, der mandag døde i en alder af 17 år i Thailand.

Det ses alene på dødsstedet for hunden Thong Daeng, som døde af alderdom i et royalt palads, der ligger ned til vandet i byen Hua Hin.

Den thailandske konge, Bhumibol Adulyadej, nåede ikke at tage afsked med sin elskede hund, som har været genstand for en bog samt flere artikler og indslag i thailandske medier.

Kong Bhumibol Adulyadej og hunden med det blå blod i årerne (Foto: Handout) Krimi Fornærmede kongens hund: Risikerer 15 års fængsel

Thong Daeng, som betyder kobber på thailandsk, var en herreløs hvalp, der blev adopteret af kongen i 1998 og kendt i en biografi om hunden, som kongen udgav i 2002.

Den hvide og beigefarvede hund var også inspiration for hovedpersonen i en thailandsk animationsfilm, der blev udgivet i november.

En fabriksarbejder blev i december sigtet for majestætsfornærmelse af kongen og hunden på Facebook og risikerer op mod 37 år i fængsel, hvis han bliver dømt.

Thailand har verdens strengeste love for majestætsfornærmelse, som gør bagvaskelse eller fornærmelse af kongen, dronningen eller tronfølgeren til en forbrydelse, der kan føre til op mod 15 års fængsel for hver overtrædelse.

Sagen med fabriksarbejderen er den seneste af en række sager, som har rejst bekymring over den strenge lovgivning i Thailand.

Senest har en militærdomstol i Thailand idømt en kvinde fængsel i mere end ni år for majestætsfornærmelse i kommentarer på Facebook.

Den 49-årige kvinde fik en dom på 19 års fængsel, hvilket blev halveret til ni og et halvt år, da hun kendte sig skyldig uden sin forsvarers tilstedeværelse.

Den amerikanske ambassadør har stillet sig kritisk overfor fængselsstraffene i forbindelse med majestætsfornærmelse.

Kong Bhumibol er verdens længst regerende monark og er i øjeblikket indlagt på et hospital i Bangkok, hvor han behandles for flere lidelser, som han har pådraget sig over de senere år.

Han fyldte 88 år i december, og der har været voksende bekymring for hans helbred og for hvem, der skal overtage tronen.

48 kommentarer
Vis kommentarer