Theresa Mays EU-bombe: Brexit kan falde

I en netop overstået tale præsenterede britiske Theresa May en ambitiøs 12 punktsplan, der skal skille Storbritannien fra EU. Men aftale kan falde sammen og efterlade briterne med en ny folkeafstemning, lyder det fra dansk professor

Hør Theresa May taler her. Video: AP

Hele den vestlige verdens øjne hvilede tungt på den britiske premierminister Theresa May, da hun tirsdag klokken 12.45 stillede sig op på talerstolen i Lancaster House i London, for at præsentere sin regerings plan for det britiske farvel til EU.

Fra talerstolen fortalte May om sin 12 punktsplan, hvor hun lovede fuldt farvel til EU.

En plan der kredser omkring en vision om igen at gøre Storbritannien til en global supermagt på linje med USA, men uden EU's indgriben i landets love og suverænitet.

- Ikke et delvist medlemskab af EU. Ikke et associeret medlemskab. Eller noget med at være halvt inde og halvt ude, lød det fra Theresa May.

Theresas brexit-bombe
Sammen med en britisk delegation, vil hun nu drage til møder i Bruxelles for at forhandle den endelige brexit-aftale på plads. En aftale der dog ikke er gyldig før både det britiske under- og overhus har godkendt den.

Og netop det faktum kan blive en bombe under det britiske EU-farvel.

Sådan lyder vurderingen fra professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk politik ved Københavns Universitet, Marlene Wind.

- At parlamentet skal godkende aftalen kan betyde, at man i sidste ende ikke når frem til nogen aftale. EU-tilhængerne har fået en livline, fordi man er sikker på, at parlamentets to kamre bliver taget med på råd. Dermed skaber Theresa May en usikkerhed om, hvordan brexit ender med at blive efter en aftale er indgået med EU, siger Marlene Wind til Ekstra Bladet.

- Kan det ende med, at Storbritannien ikke forlader EU alligevel?

- Det er muligt. Det er naturligvis spekulativt, men det er det britiske parlament der afgøre det i sidste ende.

- Hvis sammensætningen det parlament, der skal tage stilling til den endelige aftale, ser anderledes ud, end det vi ser nu, er det slet ikke usandsynligt at en brexit-aftale falder til jorden, lyder det fra professor Malene Wind.

Al magt til magthaverne
Med parlamentets afgørende stemme i den afsluttende proces omkring udmeldingen, har de folkevalgte fået en ny og afgørende magt.

- Med Theresa Mays udmelding, var sommerens folkeafstemning kun vejledende. Nu bliver de folkevalgte politikere taget med på råd og det giver en mere helstøbt demokratisk proces, vurderer Malene Wind.

Det britiske folk var i kølvandet på folkeafstemningen voldsomt splittede vedrørende brexit-spørgsmålet.

Generelt stemte befolkningen i de landlige-områder samt den ældre generations for at forlade unionen, mens byerne og de unge ville blive.

Flertallet skrumper
Prognoser efter valget viser, at hvis valget var foregået i 2020, ville udfaldet have været anderledes og Storbritannien havde stemt for at blive.

Nu går en længere proces i gang med at forhandle exit-aftalen på plads. En proces der kan tage flere år.

Netop det faktum kan blive afgørende for, om exittet bliver en realitet.

- Hvis parlamentet afviser den aftale, som Theresa Mays delegation kan forhandle hjem, kan landet blive sendt ud i et valg og i sidste ende i en ny brexit-afstemning.

- Alle politikere og analytikere vil hæfte sig ved vetoretten til parlamentet. Derfor går vi ind i et meget interessant forløb. Nu bliver parlamentet og oppositionens stemme pludseligt meget mere interessant, fordi det netop bliver muligt for dem, at hælde en aftale af brættet, slutter Marlene Wind.

Se også: Vi fulgte med briterne ind i EU: Nu vil vi gerne følge med ud

523 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere