Thomas blev syg på Vestas: Bare jeg snakker om det, klør det

Thomas Jul Frimor er blandt de 80 Vestas-medarbejdere, der blev syge af arbejdet på vindmøllefabrikken

Thomas Jul Frimor blev syg af arbejdet på Vestas fabrik i Lem. Bare han taler om det, begynder det at klø, lyder det fra Thomas. (Foto: Astrid Dalum)
Thomas Jul Frimor blev syg af arbejdet på Vestas fabrik i Lem. Bare han taler om det, begynder det at klø, lyder det fra Thomas. (Foto: Astrid Dalum)

Kløe, eksem og vejrtrækningsproblemer er blandt de sygdomme, som mere end 80 nuværende og tidligere medarbejdere har fået konstateret, efter de har arbejdet med kemikalier på Vestas vindmøllefabrik i Lem.

Siden 2005 har Arbejdsskadestyrelsen konstateret, at 84 medarbejdere på fabrikken er blevet syge af arbejdet, viser en aktindsigt, som DR har fået.

(Foto: AP) Samfund 80 syge af kemiske stoffer: Vestas hyldes for arbejdsmiljøet

Blandt de uheldige Vestas-medarbejdere er Thomas Jul Frimor, der tilbage i efteråret 2009 arbejdede med reparation af vinger på fabrikken.

- I slutningen af 2009 får jeg et udbrud af eksem. Da det kom frem, havde jeg røde knopper på hele kroppen, og det kløede voldsomt, fortæller Thomas Jul Frimor til Ekstra Bladet.

Fyret efter omskoling
Kort efter konkluderede Arbejdsskadestyrelsen, at den i dag 36-årige mand havde fået en allergisk reaktion, efter han havde arbejdet med epoxy, der bruges i arbejdet med møllevingerne.

- Det har medført en række fysiske og psykiske konsekvenser. Bare jeg snakker om det, begynder det at klø op og ned ad armene. Det er altså ikke normalt. Jeg var egentligt glad for mit arbejde på Vestas, men efter jeg blev allergisk overfor epoxy, måtte jeg omskoles, siger Thomas Jul Frimor.

(Foto: Martin Lehmann) Samfund Medarbejdere hos Vestas er blevet syge af kemiske stoffer

Efter episoden blev han omskolet til pedel, men efter et år betød omstruktureringer, at stillingen blev nedlagt og Thomas blev fyret.

I dag arbejder Thomas Jul Frimor som lastbilchauffør, mens de allergiske reaktion har lagt sig, efter han ikke længere dagligt er i kontakt med epoxy.

Eftervirkning
Alligevel har han stadig den dag i dag eftervirkninger af nærkontakten med det kemiske stof:

- Jeg har skel i øjenbrynene og tør hud i ørerne. Det havde jeg ikke før, jeg fik min arbejdsskade. Det er små ting, og jeg er sluppet billigt, men når jeg ind imellem kører til lokationer, hvor der bruges epoxy kommer mine gener igen, forklarer Thomas Jul Frimor og fortsætter:

- Det er træls, for jeg skal være på arbejdsmarkedet mindst 30 år endnu. Jeg håber, at de øvrige 83 Vestas-medarbejdere er sluppet billigere end mig.

20 kommentarer
Vis kommentarer