Thomas Borgen færdig

Danske Bank har fritstillet Thomas Borgen. En midlertidig afløser er fundet

Thomas Borgen færdig

I forlængelse af hvidvasksagen meddelte Thomas Borgen, at han ville stoppe i Danske Bank. Få et overblik over sagens forløb og forstå hans rolle i den i indslaget her. Video: Martin Ekelund

Danske Bank har udpeget Jesper Nielsen som midlertidig direktør, indtil en permanent afløser for Thomas Borgen er fundet.

Det oplyser banken i en kortfattet meddelelse

Samtidig oplyser banken, at Thomas Borgen virkende fra i dag er blevet fritstillet fra sin stilling i virksomheden.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Det sker efter, at Thomas Borgen i forrige uge i forlængelse af skandalen om hvidvask for milliarder i Danske Banks estiske filial, fortalte offentligheden, at han ville forlade sin stilling.

Bedst han forsvinder
I et skriftligt citat fra bestyrelsesformand Ole Andersen offentliggjort i Berlingske, lyder det, at bestyrelsen er af den 'opfattelse, at det, med den situation banken er i, er bedst, at den der leder direktionen også er en del af bankens fremtid.'

'Det er Thomas Borgen som bekendt ikke, da han har opsagt sin stilling. Samtidig har han nu afsluttet og overdraget sine opgaver til den øvrige direktion, og derfor er vi blevet enige om, at det er bedst for alle parter, at han bliver fritstillet med det samme. Arbejdet med at finde en permanent afløser skrider planmæssigt fremad, og indtil det er afsluttet, vil Jesper Nielsen stå i spidsen for direktionen og varetage det formelle ansvar,' skriver han.

Fakta: Danske Banks møgsager

2008: Finanskrisen rammer

Finanskrisen rammer hele den vestlige verden. Danske Bank hævder dog på det tidspunkt, at de er uden skyld i at bidrage til boblen, der bristede.

2010: ’Netto-billig’

Danske Bank valgte i september måned at gøre skiltene på en række banker gule i stil med Nettos logo for at signalere, at banken var ’billig’ – selvom man ikke ønskede at give indtryk af at være en discountbank. Kampagnen varede i fem uger. Ifølge banken selv gav kampagnen nye kunder - og et væld af klager.

2012: Kolding ansættes

I februar gik ordførende direktør Peter Straarup på pension efter mere end 40 år i Danske Bank. Eivind Kolding blev ny mand på posten.

2012: ’New Standards’:

I efteråret 2012 lancerede Danske Bank kampagnen ’New Normal – New Standards’, hvor man forsøgte at give indtryk af, at banken var med på, at verden har forandret sig. Samtidig ville man vise, at man var klar over kritikken af storbankerne, men at man i Danske Bank havde forsøgt at tilpasse sig. Banken blev blandt andet kaldt hyklerisk og ude af trit med virkeligheden.

December 2012: Undskylder finanskrisen

Eivind Kolding siger undskyld og beklager Danske Banks rolle i finanskrisen i en kronik i Politiken: ’Under den lange optur i årene op til krisen, hvor det hele gik stærkt, blev de fleste danske banker også fartblinde. Det gjaldt også Danske Bank’, skriver han blandt andet.

2013: Indfører ’fattigrøvsgebyr’

Danske Bank annoncerer i januar et nyt kundeprogram, hvor man fremover skal have penge op ad lommen for at have en konto i banken, med mindre man hører til blandt de mere velstillede kunder med flere forretninger i banken.

Tiltaget vakte stor harme og blev blandt andet kaldt usympatisk, fantasiløst og ude af trit med forbrugerne.

2013: ’Kolde Eivind’ fyres

Eivind Kolding bliver fyret som direktør i Danske Bank efter kun halvandet år på posten. Fyringen bliver begrundet med ’manglende bankkompetencer’. Norske Thomas Borgen bliver ny direktør. Han får titlen adm. Direktør.

2018: Skandalen ruller

I marts 2017 kommer den første afsløring om hvidvaskningsskandalen i Danske Bank. Året efter går Finanstilsynet ind i sagen, som foreløbigt er endt med stor kritik af banken og topchef Thomas Borgens afgang.

Har scoret kassen
Den afgående topchef har måske nok udsigt til arbejdsløshed, men et liv på smalkost skal han nok ikke frygte lige foreløbigt.

I løbet af sine fem år som topchef for Danske Bank har han indkasseret omkring 100 millioner kroner i lønposen.

Pengene, der får en en normal bankrådgivers løn til at ligne en almisse, har han blandt andet fået for at øge både indtjening og overskud, men også for at styre banken direkte ind i det, der bliver kaldt Danmarkshistoriens største erhvervsskandale, hvor astronomiske 1500 milliarder kroner formentligt er blevet hvidvasket gennem bankens estiske filial.

Og nu er han altså permanent fortid i Danske Bank. Thomas Borgen er færdig som topchef og har haft sin sidste arbejdsdag.

Danske Bank understreger, at Jesper Nielsen ikke er kandidat til at afløse Thomas Borgen på længere sigt.

Jesper Nielsen har siden 2016 været direktør for Danske Banks forretning i Danmark, og den stilling vil han ifølge banken passe sideløbende.

Sådan gjorde vi

Ekstra Bladet har beregnet Thomas Borgens løn ud fra de seneste regnskaber. Her oplyses det, at han siden 2013 har tjent følgende:

2017: 17,4 millioner kroner

2016: 18,0 millioner kroner

2015: 16,2 millioner kroner

2014: 16,2 millioner kroner

2013: 10,0 millioner kroner

Hertil kommer et gyldent håndtryk på mindst 13 millioner kroner, samt løn for 2018.

Dermed har Thomas Borgen tjent omkring 100 millioner kroner i løbet af sine fem år som topchef.