Thomas fandt bevidstløs mand – 112's besked: Kan han gå hjem?

Thomas Andersen fandt mandag aften en bevidstløs mand ved gadekæret i Fuglebjerg. Men opkaldet til alarmcentralen gik langt fra som han havde håbet. Nu er hans opråb delt, kommenteret og liket mere end 30.000 gange

Thomas Andersen er forrykt over den manglende hjælp. Det er der omkring 30.000 andre på Facebook der også er. Privatfoto
Thomas Andersen er forrykt over den manglende hjælp. Det er der omkring 30.000 andre på Facebook der også er. Privatfoto

Thomas Andersen fra Fuglebjerg på Sjælland er chokeret over den behandling, en mandlig bevidstløs mandlig patient fik af alarmcentralen, da Thomas og datteren Monika fandt fyren liggende hjælpeløs ved gadekæret i den lille vestsjællandske by.

Omkring klokken 17.30 grundlovsdag, var de to på vej til bens gennem byen, da de bemærkede, at der lå en skikkelse ved gadekæret.

Indledningsvist tror de to, at der var tale om en fulderik, men da de alligevel går tættere på, kunne de se noget var helt galt.

Bevidstløs uden sko
Manden ligger og ryster og er ikke til at komme i kontakt med. På den ene fod er skoen forsvundet og om armen har han et bånd fra Slagelse Sygehus, der indikerer, at manden for nylig har været indlagt der.

- Jeg forsøger at komme i kontakt med ham, men det er ikke muligt. Han er helt væk. Jeg ringer straks til 112 og kommer i kontakt med en sygeplejerske, fortæller Thomas Andersen til Ekstra Bladet.

Thomas og datteren Monika fik liv i manden igen, efter de havde fundet ham ved gadekæret. De undrer sig over alarmcentralens reaktion. Foto: Thomas Andersen
Thomas og datteren Monika fik liv i manden igen, efter de havde fundet ham ved gadekæret. De undrer sig over alarmcentralens reaktion. Foto: Thomas Andersen

Sygeplejersken spørger ind til mandens tilstand, hvorefter Thomas forklarer situationen. Samtidig fortæller han, om mandens hospitalsarmbånd.

- Jeg gnubber ham hårdt i brystet og prøver på andre måder at få ham til at vågne op. Til sidst lykkes det. Han er meget taknemmelig, ydmyg og konfus og svarer mig indledningsvist kun i enstavelsesord. Sygeplejersken ved alarmcentralen spørger, om hun må tale med ham, og det får hun naturligvis lov til, forklarer Thomas Andersen.

Find selv hjem
Mens manden ligger på ryggen holder Thomas telefonen ned til hans øre. Herfra kan han høre, at sygeplejersken stiller manden en række spørgsmål. Til sidst kan Thomas Andersen høre, hvordan vedkommende fra alarmcentralen forsøger at overtale manden til selv at finde hjem.

Da Thomas hører det, tager han røret tilbage.

Han insisterer på, at den nu vågne men konfuse mand bliver tilset af lægefagligt personale med det samme og kræver, at en ambulance kommer til stedet.

Samtidig fortæller den konfuse mand, hvorfor han har hospitalsarmbåndet på. Ifølge Thomas Andersen fortæller manden, at han aftenen forinden er blevet udskrevet fra sygehuset i Slagelse, hvor han er blevet behandlet for en blodprop.

Han er ifølge eget udsagn ikke blevet tilbudt hjemtransport og efterlades nu i Slagelse mere end 35 kilometer fra sit hjem i Næstved. Manden forklarer herefter til Thomas, at han kun har penge til at komme til Fuglebjerg og det er grunden til, han er strandet der.

Voldsom reaktion på Facebook
Omkring 25 minutter efter Thomas Andersen laver sit opkald til alarmcentralen, ankommer ambulancen ifølge Thomas til stedet og tager manden med.

Thomas Andersen ved i dag ikke, hvordan det er gået manden han og datteren fandt ved gadekæret, men undrer sig over den måde, sundhedssystemet er skruet sammen på.

- Jeg kan godt forstå, at sygeplejersken stiller spørgsmål. Og hun bliver sikkert også fortalt, at der skal spares penge af sin chef og føler sig måske derfor tvunget til at sende folk hjem. Men jeg synes, vi er kommet for langt, når penge kommer før mennesket, med den mængde af vores løn vi betaler i skat, så kan det ikke være rigtigt man ikke kan få hjælp, siger en fortørnet Thomas Andersen.

Han har efterfølgende delt sin oplevelse på Facebook. En historie der siden mandag er delt, liket og kommenteret mere end 30.000 gange.

Af de mere end 2.200 kommentarer fremgår det, at flere har haft lignende oplevelser som Thomas, mens andre

Thomas Andersen har ikke ønsket at oplyse identiteten på manden, han og Monika fandt og hjalp.

- Jeg har ikke nogen ret til at blande mig yderligere i hans liv. Hvis han vil stå frem, må han kontakte jer. Det er ikke min opgave, siger han.

Regionen: Vi kan ikke kommentere sagen

Ekstra Bladet har efterfølgende kontaktet Region Sjælland og forelagt regionen, Thomas Andersens version af sagen.

Her bekræfter man, at der har været en sag som Thomas Andersen beskriver, men ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

I et kort svar på mail lyder det:

'Region Sjælland kan ikke kommentere det konkrete patientforløb som ligger bag historien, som netop nu verserer på de sociale medier uden at gå på kompromis med hensynet til fortrolighed kan det dog oplyses, at der blev sendt en ambulance fra AMK vagtcentralen til borger, der samme dag var gået på orlov fra Slagelse Sygehus.

Ambulancen kørte den pågældende borger hjem.'

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær