Thomas fik ny penis fra død mand

Mangel på donorer er den største forhindring for de mange mænd, der venter på en penis-transplantation

Thomas Manning viser, at han har det godt efter den historiske operation på Massachusetts General Hospital i Boston, der gav ham en ny penis. (Foto: AP)
Thomas Manning viser, at han har det godt efter den historiske operation på Massachusetts General Hospital i Boston, der gav ham en ny penis. (Foto: AP)

Thomas Manning, en 64-årig kræftpatient, er den første i USA, der har fået transplanteret en ny penis, skriver Associated Press.

Den sensationelle operation fandt sted i sidste uge på et hospital i Boston og varede i 15 timer.

Håbet er, at Manning vil være i stand til at urinere normalt og have samleje igen for første gang siden 2012, hvor en kræftsygdom betød, at både penis og testikler måtte amputeres.

På et pressemøde fortæller lægerne, at de er optimistiske efter operationen.

- Jeg er imponeret over, hvordan han håndterer situationen. Han er bare en meget positiv person, siger overlæge og leder af operationsholdet Curtis Cetrulo til Associated Press.

Ser naturlig ud

Cetrulo forklarer, at den transplanterede penis har god blodgennemstrømning og ikke viser tegn på at blive afvist af patientens krop. Det er ellers altid en risiko ved transplantationer.

Overlæge Curtis Cetrulo stod i spidsen for holdet på 50 læger og sygeplejersker, der gennemførte den 15 timer lange transplantation. (Foto: AP)
Overlæge Curtis Cetrulo stod i spidsen for holdet på 50 læger og sygeplejersker, der gennemførte den 15 timer lange transplantation. (Foto: AP)
 

Lægen siger, at operationen havde tre mål: Den transplanterede penis skulle se naturlig ud, den skal kunne urinere normalt og have normal seksuel funktion.

- Patienten vil dog ikke være i stand til at reproducere (få børn, red.), siger lægen på pressemødet.

Krigs-invalide

Thomas Manning, der er ugift, deltog ikke selv i pressemødet mandag, men i en skriftlig kommentar takkede han lægerne.

'I dag begynder jeg et nyt kapitel fuld af håb for mig selv og andre, der har pådraget sig skader på kønsorganet', lyder det.

Penis-transplantationer er meget efterspurgte blandt veteraner fra krigene i Irak og Afghanistan, hvor vejsidebomber har invalideret tusinder af soldater på underkroppen.

Ifølge tal fra det amerikanske forsvarsministerium har 1367 mandlige soldater pådraget sig skader på kønsorganet fra 2001 til 2013.

Kun få donorer

Det amerikanske Johns Hopkins-hospital planlægger netop nu endnu en penistransplantation, der skal komme en veteran til gode.

- Det er et logisk skridt, siger overlæge Andrew Lee fra Johns Hopkins-hospitalet og peger på, at både ansigter og livmodere er blevet transplanteret i de seneste år.

Men penis-transplantationer er sjældne - ikke mindst fordi, det er svært at finde donorer.

– Folk er ikke meget for at donere. Mange pårørende har et stort psykologisk problem med at donere et familiemedlems penis, siger den sydafrikanske kirurg Andre van der Merwe til Associated Press.

Fortrød penis

I 2005 modtog en kinesisk mand verdens første kendte penis-transplantation, men to uger senere bad han lægerne om at fjerne den igen, da både han og hans kone fik psykologiske problemer.

 I 2014 fik en ung sydafrikansk mand en ny penis, da hans egen var blevet amputeret på grund af komplikationer efter en rituel omskæring. Han gjorde senere sin kæreste gravid med det nye udstyr.

65 kommentarer
Vis kommentarer